Hlavní obsah

Zeman i Schwarzenberg by uvítali zrušení amnestie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středeční debatě prezidentských kandidátů, o kterých se už v pátek bude rozhodovat u volebních uren, se opět hovořilo spíše o lidech, kteří údajně stojí v pozadí než o kandidátech samotných. Oba by uvítali zrušení amnestie, řekl v debatě v televizi Nova.

Prezidenští kandidáti o zrušení amnestieVideo: TV NOVA

 
Článek

Amnestii může projednat Ústavní soud: prezident Václav Klaus podle Zemana jednal protiústavně. „Zejména článek číslo 2 je jasně protiústavní. Lišíme se v tom, že Karel Schwarzenberg považuje omezeně amnestii za užitečnou, já bych se toho práva vzdal,“ řekl Zeman.

„Bylo by to velmi zajímavé a asi dobré,“ zodpověděl Schwarzenberg otázku, zda by bylo správné, kdyby Ústavní soud amnestii zrušil.

Spojenectví s Klausem

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg opět upozornil na spojenectví svého rivala Miloše Zemana s dosluhujícím prezidentem Václavem Klausem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg před debatou v TV Nova

„Jsou v politice stejně dlouho, vždy se dobře snášeli. Vytvořili spolu opoziční smlouvu, která existovala vždy a lehce růžově zbarvená bude pokračovat jeho politikou. To neznamená, že by na sebe občas neútočili. Politika vyžaduje jisté divadlo před voliči, což zdatně předváděli,“ řekl Schwarzenberg.

Miloš Zeman zase varoval, že stane-li se prezidentem Karel Schwarzenberg, bude to znamenat výrazný politický postup Miroslava Kalouska. „Zřejmě by se stal prvním místopředsedou vlády a přinejmenším vlivným poradcem prezidenta, třeba při vybírání členů bankovní rady,“ prohlásil Zeman.

Schwarzenberg kontroval, že v téhle oblasti by se radil s jakýmkoliv ministrem financí.

Diplomatické faux pas

Debata se dotkla i diplomatických lapsů, které oba kandidáti v ústavních funkcích udělali: moderátorka připomněla Miloši Zemanovi, že jako premiér přirovnal Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi.

Prezidentští kandidáti o zahraničních faux pasVideo: TV NOVA

Zeman si za svým tehdejším výrokem i dnes stojí. „Jsem přesvědčen, že Arafat byl terorista, nikdy neměl dostat Nobelovu cenu, tak jsem to řekl. Stejně jako jsem se vyjádřil o íránském prezidentovi, že je šílenec, protože opakovaně řekl, že chce vymazat Izrael z mapy,“ trval na svém Zeman.

Schwarzenberg se zase musel popasovat se svým bonmotem o bývalém italském premiérovi Silviu Berlusconim, o němž se kdysi vyjádřil, že „prošoustal“ reformy. Berlusconi to údajně od Schwarzenberga vzal jako uznání a dal mu později za pravdu. „Jako prezident bych asi volil jiná slova, nerad se totiž opakuji,“ zavtipkoval Schwarzenberg.

Došlo i na lapsus současného prezidenta Václava Klause, který si na státní návštěvě v Chile strčil do kapsy protokolární pero, čímž si vysloužil velkou pozornost zahraničních médií.

Zeman se Klause částečně zastal. „Byl bych raději, kdyby se zahraniční média věnovala spíše Klausově zpackané kupónové privatizaci nebo jeho výroku, že nezná špinavé peníze. Tento incident pokládám za naprostou prkotinu, ale chápu, že bulvární média se na tuto komickou záležitost soustřeďují,“ řekl Zeman.

První dáma

Prezidentští kandidáti hovořili i o případných prvních dámách. Podle Zemana by nevadilo, že je manželka prezidenta cizinka, jak dokázal na příkladu Charlotte Masarykové, která se podle něj naučila perfektně česky. Problém s jazykem podle něj vzniká, protože „žena prezidenta nedoprovází muže jen na zahraničních cestách, ale také po regionech, tam je určitá obtíž.“

Prezidentští kandidáti o svých manželkáchVideo: TV NOVA

Na připomínku, že Zemanova manželka není veřejnosti příliš známa, Zeman odvětil s poukazem na svá konkrétní funkční období: „ Moje manželka vykonávala funkci třetí a čtvrté dámy, má za sebou šestiletou praxi, kterou zvládla.“

Schwarzenbergova manželka Therese by podle svého muže vykonávala funkci první dámy omezeně, "čas od času", protože se špatně pohybuje.

Anketa

Kdo podle vás vítězí v debatách Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga?
Miloš Zeman
31,9 %
Karel Schwarzenberg
59,9 %
Debaty nesleduji
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 58481 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám