Hlavní obsah

Levicový prezident, nebo prezident všech, ujasňovali si kandidáti

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se rozcházejí v pohledu na postoj budoucí hlavy státu k vládě. Zatímco Zeman by jako "levicový kandidát" zaujímal vůči stávajícímu kabinetu "kritický postoj", Schwarzenberg by chtěl sloužit všem občanům, bez ohledu na levici či pravici. Zaznělo to ve středeční debatě, kterou v Divadle Minor uspořádal Český rozhlas Radiožurnál.

Prezidentský duel Zeman - Schwarzenberg v Divadle MinorVideo: zpravy.rozhlas.cz

 
Článek

Zeman byl jedním z diváků dotázán, jak chce naplnit heslo své kampaně, v němž slibuje "stop vládě". "Prezident může na vládu působit tím, že vůči ní vyjádří kritický postoj. A samozřejmě, že levicový prezident vůči pravicové vládě to udělá, jinak by nebyl levicový," uvedl Zeman s tím, že "pravicový prezident" nic takového podobně naladěné vládě neudělá.

"Doufám, že prezident nebude pravicový ani levicový, nýbrž bude dle přísahy sloužit celému lidu," opáčil Schwarzenberg, podle něhož kritika prezidenta vládu nesesadí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman (vlevo) a Karel Schwarzenberg

Zeman také čelí kritice, že ve skutečnosti není levicovým kandidátem. Má podporu jak komunistů, tak třeba i současného prezidenta Václav Klause a jeho rodiny.

Oba se shodli, že podporují dostavbu Temelína a také adopci dětí homosexuálními páry.  Schwarzenberg řekl, že dává přednost výchově dítěte otcem a matkou, ale je lepší, když se o dítě vzorně stará homosexuální pár, než aby zůstalo v dětském domově.

"Tady mám s panem ministrem naprosto stejné stanovisko," řekl Zeman. Podle něj by však bylo dobré změnit zákon o adopci, který je nyní nedokonalý. Zjednodušila by se adopce heterosexuálním párům, a když by se tyto možnosti vyčerpaly, přišly by na řadu páry homosexuální.

Zeman již nechtěl Schwarzenberga trápit dekrety

Kandidáti se znovu vrátili i k otázce tzv. Benešových dekretů a sporu o interpretaci Schwarzenbergových výroků o poválečném odsunu Němců. Zeman poukázal na odpor, který výroky vzbudily mezi některými organizacemi sdružujícími odbojáře, a dodal, že již nechce svého konkurenta "trápit", neboť si každý mohl udělat obrázek sám.

"Kompenzace jsou nesmysl stejně jako omlouvat se někam do zahraničí," doplnil Schwarzenberg, a připomněl, že Československo po roce 1945 odsunulo vlastní občany. Je však podle něj legitimní zabývat se i "slabšími stránkami minulosti", mezi něž patří i odsun Němců.

Bohdalová prý byla roztrpčena

Zeman se v Radiožurnálu vrátil i k otázce podpory ze strany herečky Jiřiny Bohdalové, o níž v úterý prohlásil, že je vystavena štvanici a pláče mu do telefonu. [celá zpráva]

Herečka ve středu odmítla, že by štkala do sluchátka a i Zeman v rámci "reinterpretace" uvedl, že "byla roztrpčena". "Jádro pudla je v tom, že byla roztrpčena nad štvanicí," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám