Hlavní obsah

Plzeňské referendum napadla žaloba

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Referendum, ve kterém Plzeňáci rozhodli o tom, že se město musí pokusit zabránit výstavbě soukromého rozlehlého multifunkčního centra Corso či jiného obchodního zařízení na místě zbořeného domu kultury, napadla žaloba.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Lístky k hlasování v plzeňském referendu.

Článek

K plzeňskému Krajskému soudu ji podali společně čtyři plzeňští občané a to v poslední možný den - v úterý 22. ledna, tedy deset dní po vyhlášení výsledků plebiscitu. „Jde o návrh na vyslovení neplatnosti hlasování a návrh na vyslovení neplatnosti rozhodnutí v místním referendu,“ řekl Právu místopředseda zmíněného soudu Václav Roučka.

Jan Petřík, zástupce společnosti Amádeus Plzeň, která je investorem Corsa, Právu sdělil, že o návrzích ví. „Podali je Plzeňané nespokojení s průběhem referenda,“ sdělil Petřík.

Občanští aktivisté, kteří referendum iniciovali, z žaloby obavy nemají. „Podle nás nemá šanci na úspěch,“ reagoval Martin Marek z přípravného výboru referenda.

Otázky kolem otázky

Kvarteto argumentuje tím, že celý plebiscit je neplatný. „Mimo jiné je napadána otázka, na níž se v referendu odpovídalo,“ sdělil Roučka. Zněla takto: Souhlasíte s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest? „Návrhy ji chápou jako nepřípustnou, dovozuje se neurčitost v ní obsažených jednotlivých pojmů - jako jsou veškeré kroky či obchodní zařízení,“ uvedl Roučka.

Jenže zmíněné otázce již tentýž soud požehnal, když o konání referenda loni v listopadu rozhodl. „A nenapadl ji ani Nejvyšší správní soud v Praze, ke kterému podal Amádeus (investor Corsa) kasační stížnost,“ připomněl Marek.

Soud nyní otázku přezkoumá ve světle argumentů, s nimiž přišli odpůrci referenda. „A posoudíme, zda byla celá věc v souladu s právními předpisy,“ doplnil Roučka.

Třicet dní

Na konečné slovo má soud třicet dní. „Myslím, že využijeme v podstatě celou zákonnou lhůtu,“ podotkl Roučka. Není jasné, zda bude nařízené jednání, k němuž by byli přizváni zainteresovaní účastníci - tedy zástupci města a přípravného výboru.

Verdikt by ještě mohla napadnout kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. „Pokud by rozhodnutí vyznělo v neprospěch referenda, samozřejmě bychom ji podali,“ prohlásil Marek. „V každém případě předpokládáme, že referendum vyslalo tak jasný signál, že se podle jeho výsledku budou představitelé města a politici chovat,“ dodal Marek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám