Hlavní obsah

Nejvyšší soud se zastal exministra Kocourka v kauze "odklonu" 16 miliónů

Právo, Petr Kozelka

Stíháním bývalého ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) se bude muset znovu zabývat státní zastupitelství. Nejvyšší soud totiž ve středu částečně vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) pro porušení zákona, kterou podal ve prospěch exministra Kocourka a jeho matky.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kocourek

Článek

Vyšetřovatelé viní Kocourka a jeho matku z poškozování věřitele, při exministrově rozvodu s manželkou Olgou měl totiž politik "odklonit" 16 miliónů korun.

Peníze mohly náležet do společného jmění manželů, Kocourek je ale měl za pomoci své matky investovat do neveřejně obchodovatelných cenných papírů, čímž mělo dojít k tomu, že částka nebyla v následném rozvodu až do současnosti vypořádána.

„Policejní komisaři a dozorový státní zástupce postupovali nezákonně a došlo k procesním pochybením,“ argumentovala státní zástupkyně, která před soudem obhajovala ministerskou stížnost. Obhájcům pak nezbylo než přikyvovat s tím, že policie například zahájila trestní stíhání bez souhlasu poškozené, a přitom na to měla dost času. Nejvyšší soud nakonec částečně vyhověl, a stížností proti zahájení trestního stíhání se tak bude muset zabývat nadřízené státní zastupitelství.

Ministrovi spravedlnosti se nelíbilo, že vyšetřovatelé jednak nezískali souhlas Kocourkovy manželky se stíháním, a hlavně, že žalobci, kteří dali pokyn ke stíhání, sami následně rozhodovali o stížnostech proti obvinění, ačkoli je měli v souladu se zákonem řešit nadřízení státní zástupci.

Kvůli "odklonění" se o Kocourka zajímala i protikorupční policie, on sám ale jakoukoli možnou korupci, ze které by peníze pocházely, odmítl a řekl, že peníze patřily mezi historické rodinné prostředky. Celá kauza nakonec vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám