Hlavní obsah

Poslanci za mřížemi by měli přijít o plat, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle očekávání vláda na svém středečním jednání souhlasila s návrhem poslanecké novely, na jejímž základě by věznění zákonodárci přestali dostávat plat, náhrady a další benefity. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informoval premiér Petr Nečas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Kubice, Miroslav Kalusek a Petr Nečas před jednáním vlády, které se konalo 23. ledna 2013.

Článek

Novelu zákona o platech ústavních činitelů připravili zákonodárci vládní ODS. Reagovali tak mimo jiné na případ Davida Ratha, který je téměř tři čtvrtě roku ve vazbě. Nedávno byl také poslanec Roman Pekárek odsouzen za korupci k pěti letům vězení.

Občanští demokraté zdůvodňují novelu tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat mandát. Totéž by platilo i v případech, pokud by byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného.

Podle názoru opoziční ČSSD je ale téměř jisté, že Ústavní soud by při eventuální stížnosti nepřipustil účinnost zákona už pro nynější volební období. ODS s tím nesouhlasí, její poslanci míní, že otázka platu není ústavní záležitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám