Hlavní obsah

Nejvyšší soud našel způsob, jak zarazit amnestii pro Berku

Právo, Jakub Troníček

Možnost, že by se ústecký konkurzní soudce Jiří Berka po amnestii vrátil znovu do taláru, působí na českou justici jako červený hadr na býka. A Nejvyšší soud teď podle zjištění Práva případnému očištění kolegy zkompromitovaného v kauze konkurzní mafie vystavil definitivní stopku.

Článek

Berku sice nedávno českobudějovický krajský soud s odkazem na amnestii pro případy táhnoucí se déle než osm let v plném rozsahu osvobodil, ale přitom si amnestii vyložil špatně.

Některá stíhání proti konkurznímu soudci Berkovi byla totiž zahájena později než před osmi lety, přičemž podle budějovického soudu šlo o pokračující trestný čin, a amnestie se tak měla vztahovat i na tyto mladší skutky. Jenže právě takový postup je podle Nejvyššího soudu nepřípustný.

Členové jeho trestněprávního kolegia sice neposuzovali žádnou konkrétní kauzu a ani nevydali žádné konkrétní rozhodnutí, nicméně závěr jejich neformálního jednání je i tak jednoznačný. Amnestie se podle nich na podobné případy musí vztahovat jen částečně.

Právu to potvrdil náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Podle něj lze situaci s pokračujícím trestným činem přirovnat k případu dlouholetého vykradače chat.

Skutky musí oddělit

„Nejdříve mu je sděleno obvinění za vykradení první chaty a teprve později mu přibývají stíhání za další a další,“ vysvětlil resortní náměstek s tím, že v případě pokračujícího trestného činu je třeba podle závěrů Nejvyššího soudu počítat zvlášť délku od jednotlivých skutků.

„Ty, které byly připojovány později, je pak nutné posuzovat samostatně,“ poznamenal Korbel. Soudci Nejvyššího soudu se podle něj sešli proto, že amnestie vyvolala v odborné veřejnosti vážné otázky a bylo potřeba přijít se sjednocujícím výkladem.

Podobně se pak vyjádřil i mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig: „Neprojednávala se žádná jména nebo konkrétní případy, soudci si jen vyjasnili a sjednotili právní názor na tuto problematiku.“

Korbel nicméně možný praktický dopad rozhodnutí na Berkův případ nevyloučil. „Chceme využít všechny možnosti, aby soudce Berka nevyvázl beztrestně a aby mu stát nemusel nahrazovat plat a vracet ho do taláru. Neumím si něco takového představit, to by bylo popření důvěry veřejnosti v justici,“ řekl Korbel.

O amnestii pro Berku bude v nejbližší době rozhodovat olomoucký vrchní soud, proti nedávnému omilostňovacímu verdiktu českobudějovického krajského soudu totiž pražské vrchní státní zastupitelství podalo stížnost.

Pokud by i vrchní soud amnestii potvrdil, mohou žalobci využít i mimořádný opravný prostředek v podobě dovolání. A právě o něm by rozhodoval Nejvyšší soud.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž podřízení mají Berkovu kauzu na starosti, Právu už v úterý řekla, že zkompromitovaný soudce na amnestii nemá nárok i s ohledem na trest, který mu za zmanipulované konkurzy hrozí. [celá zpráva]

Amnestie je totiž omezena na trestné činy se sazbou do deseti let, jenže na Berku by se podle Bradáčové mělo vztahovat ustanovení o zločinném spolčení a v takovém případě by se měla horní hranice zvyšovat o třetinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám