Hlavní obsah

Hrdina od Dukly a Kurska vyzval Schwarzenberga k odstoupení z boje o Hrad

Novinky, Jiří Ovčáček

Brigádní generál Alexandr Beer, nositel Řádu Bílého lva a hrdina od Dukly, Sokolova a Kurska, v úterý vyzval Karla Schwarzenberga, aby odstoupil z kandidatury na post prezidenta. A to kvůli výrokům na adresu československého prezidenta Edvarda Beneše a dekretů, které vydal.

Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostní předávání státních vyznamenání ke vzniku ČSR. Brigádní generál Alexandr Beer vlevo.

Článek

„Vaše názory a postoje, pane Karle Schwarzenbergu, jsou neslučitelné s funkcí prezidenta republiky ČR,“ uvedl v prohlášení Beer, který se též podílel na osvobození Ostravy. „Hrubě degradoval hrdinství českých vlastenců a nás vojáků,“ doplnil na Schwarzenbergovu adresu ve výzvě k odstoupení z kandidatury.

Beer se do prezidentského kandidáta opřel i kvůli jeho tchánovi. Uvedl, že byl členem nacistické SA. „To je ostuda ČR, že tento člověk vůbec kandiduje,“ dodal brigádní generál. Vyslovil přitom i odsudek, že nejhorší členové SS a SA byli Rakušané.

Vztah Schwarzenberga s tchánem byl napjatý

O Schwarzenbergově tchánovi Johannesi Hardeggovi hovořila nedávno v rozhovoru pro rakouský list Kurier i Schwarzenbergova manželka Therese, Hardeggova dcera. Uvedla, že Karel Schwarzenberg měl se svým tchánem velmi napjaté vztahy. „Otec mluvil o nacistických časech velmi zřídka. Pokud ano, vždycky jsme se pořádně pohádali,“ řekla.

„Děti nemohou za to, co způsobili rodiče,“ dodala. [celá zpráva]

Ohradily se i další organizace

Proti Schwarzenbergovi a na podporu Miloše Zemana se na tiskové konferenci vyslovili i zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), Sdružení Českého národního povstání, Společnosti Ludvíka Svobody, Svazu vojenských veteránů ČR, Slovanského výboru, Kruhu občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí, Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel, Sdružení zahraničních vojáků II. světové války, Křesťanskosociálního hnutí a Rady seniorů ČR.

Všechny tyto organizace se před druhým kolem prezidentské volby sdružily do zastřešujícího Vlasteneckého fóra. „Nemůžeme se složenýma rukama přihlížet, aby se prezidentem stal Karel Schwarzenberg, který o odsunu hovoří jako o vyhnání,“ citoval ze společného prohlášení šéf ČSBS Jaroslav Vodička. „Do prezidentského křesla musí usednout člověk, který bude hájit národní příslušnost a sociální cítění. Takovým je pro nás Miloš Zeman,“ dodal.

Další z veteránů druhé světové války, plukovník Pavel Vranský, dokonce obvinil Schwarzenbergovu rodinu, že využívala jako pracovní sílu vězně z koncentračního tábora Lety. „On není svázán s touto zemí,“ prohlásil na adresu prezidentského kandidáta. Na tiskové konferenci zazněla i výtka, že Schwarzenberg přivedl ČR k uznání Kosova.

Zemana podpořil i bývalý šéf hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán. „Když jsme se na něčem dohodli, tak držel slovo,“ řekl. „Také jsem ho poznal jako člověka, jako zemitého Čecha,“ sdělil též. Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes vyzval voliče, aby šli k volbám. „Poprvé v historii vyzýváme českou seniorskou populaci, jděte k volbám a volte Miloše Zemana,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám