Hlavní obsah

Amnestie se týká i kauzy 36 000 podvodů Progres Invest

Vrchní soud v Praze zastavil kvůli prezidentské amnestii stíhání podnikatele Pavla Dvořáka viněného z podvodů firmy Progres Invest. Na druhého obžalovaného Vladimíra Michka se prezidentský pardon nevztahuje, je stíhán jako uprchlý. V úterý to řekl soudce Petr Píša.

Článek

Krajský soud v Hradci Králové vyměřil Michkovi loni v dubnu nepravomocně osmiletý trest, Dvořákovi uložil o tři roky méně. Podle spisu obžalovaní ve více než 36 000 případech připravili klienty o zhruba půl miliardy korun.

Státní zástupce si proti rozhodnutí podal stížnost, zatím ji však podle soudce neodůvodnil. Definitivně tak rozhodne až Nejvyšší soud. Amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem na Nový rok se týká kauz, u nichž stíhání trvá déle než osm let a sazba nepřevyšuje deset let, s výjimkou stíhání proti uprchlým.

Hradecký soud oba muže potrestal za podvod a neoprávněné podnikání. Michkovi zakázal pracovat ve vedení firem po dobu deseti let, Dvořákovi na pět. Oběma také uložil povinnost uhradit škodu několika desítkám poškozených, kteří se k řízení připojili.

Slibovaný výnos se nekonal

Podle obžaloby společnost Progres Invest v letech 1994 až 1997 shromažďovala peníze od fyzických a právnických osob pod slibem vysokého zhodnocení. Firma lidem nabízela výnos 24 procent ročně či až dvanáctinásobek vložené sumy při investici na deset let. Podle dubnového verdiktu si ale muži byli vědomi, že svým závazkům nemohou dostát.

Podle soudu firma za své existence provedla jen tři zanedbatelné investice, z nichž neměla žádný zisk. Stovky miliónů prý byly převedeny do spřátelených firem, část peněz získali obchodní zástupci firmy či někteří klienti. "Můžeme se domnívat, že peníze šly ve prospěch Michka, ale není to prokázané," prohlásil v dubnu předseda trestního senátu Petr Mráka.

Zakladatel firmy Michek, souzený jako uprchlý, dostal u hradeckého soudu v roce 2006 devítiletý trest vězení, spoluzakladatel Dvořák tehdy odešel s trestem 6,5 roku. Vrchní soud ale verdikt zrušil a rozhodl o vrácení věci k došetření, následně byla v kauze podána nová obžaloba. Firma Progres Invest, jež působila po celé zemi, se zhroutila na podzim 1997 a v únoru 1998 ji soud poslal do konkurzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám