Hlavní obsah

Na silnicích dál leží zledovatělý nebo rozbředlý sníh

• Aktualizováno

Situace na silnicích je v úterý ráno lepší než o den dříve, kdy je pokrývala ledovka, přesto jsou mnohé sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Týká se to zejména silnic nižších tříd ve vyšších polohách.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na silnice musely vyjet sypače.

Článek

Vozovky první, druhé i třetí třídy pokrývá na jihu Čech sníh v různé podobě, bez něj je jen dálnice D3. Většinou je rozbředlý po chemickém ošetření, ale na komunikacích nižších tříd na Českobudějovicku a Jindřichohradecku leží zledovatělý sníh.

Tepoty v Jihočeském kraji se po ránu pohybují v rozmezí od minus dvou do minus sedmi stupňů. Na Šumavě a v západní části regionu sněží. Meteorologové předpovídají, že denní teploty budou v úterý mezi minus jedním a minus čtyřmi stupni Celsia. Bude zataženo a místy slabě sněžit.

Na vedlejších silnicích Vysočiny leží ujetý nebo zledovatělý sníh krytý drtí. Hlavní komunikace jsou po chemickém ošetření mokré, někde se zbytky rozbředlého sněhu. Silnice jsou s opatrností sjízdné, uvedla krajská správa a údržba.

V noci na úterý na Vysočině moc sněhu nepřipadlo, přesto vyjelo 77 sypačů. Přes den má na většině území kraje sněžit, srážky budou podle meteorologů postupně ustávat od jihozápadu. Stále bude mrznout.

Ve středních Čechách jen opatrně

Většina silnic ve Středočeském kraji je ráno sjízdných pouze se zvýšenou opatrností. Dálnice a rychlostní komunikace jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Řidiči by měli dávat pozor i na vedlejších silnicích, které jsou většinou pokryty rozbředlým sněhem nebo ujetou a zledovatělou vrstvou sněhu krytou posypem.

Největší pozor by měli řidiči dávat na okresních silnicích na na Rakovnicku, Mladoboleslavsku, Mělnicku a severní části Prahy-východ, na kterých leží ujetý nebo zledovatělý sníh krytý posypem. Rychlostní silnice pokrývá rozbředlý sníh na Rakovnicku a Kladensku, jinak jsou tyto vozovky mokré.

Nejmenší problémy na řidiče čekají na dálnicích, které jsou většinou mokré po chemickém ošetření a s výjimkou části brněnské D1 jsou bez problémů sjízdné.

Na Orlickoústecku se ráno mohou kvůli mlze tvořit námrazy. V regionu Lanškrouna, Žamberka, Svitav, Ústí nad Orlicí leží na vedlejších silnicích ujetý sníh s posypem. Na Litomyšlsku se místy vyskytuje mlha, na Svitavsku mrholí.

Na silnicích v Plzeňském kraji se po pondělní ledovce uklidnila situace, většina vozovek je po chemickém ošetření mokrá, ujetá vrstva sněhu leží jen tam, kde není možné solit. Všechny komunikace v regionu jsou sjízdné, policie zatím neeviduje žádnou větší dopravní nehodu.

V kraji zatím nefouká aní vítr, takže se netvoří sněhové jazyky. Na dálnici D5 je vozovka v úseku do 28,5 kilometru a od 80 do 131 kilometru mokrá po chemickém ošetření, mezi 28,5 až 80 kilometrem a 131 až 151 kilometrem holá vlhká.

Na Olomoucku mlhy

Na silnicích v Královéhradeckém kraji je místy na silnicích rozbředlý sníh, v horských oblastech leží na cestách vrstva uježděného sněhu. Například v Krkonoších dosahuje výšky pěti centimetrů, všechny cesty jsou však s opatrností sjízdné.

Po nočním sněžení zůstávají i na hlavních silničních tazích zbytky rozbředlého sněhu, silničáři provádějí posyp či pluhování. Na většině území hradeckého kraje bylo dnes ráno zataženo a teploty klesly až 11 stupňů Celsia pod bod mrazu.

V Olomouckém kraji v noci napadla slabá vrstva nového sněhu a všechny silnice jsou ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Ledovka se díky ochlazení na silnicích netvoří, v některých částech regionu jsou ale mlhy.

Na Jesenicku leží po chemickém posypu na silnicích první třídy rozbředlý sníh a cesty jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice druhé a třetí třídy pokrývá vrstva ujetého sněhu s posypem.

Zbytky rozbředlého sněhu ráno pokrývají také většinu silnic na Přerovsku, kde dohlednost na cestách snižují sněhové přeháňky. Na Šumpersku jsou silnice po chemickém posypu mokré a místy na nich leží sněhová kaše. Na méně důležitých silnicích je vrstva ujetého sněhu s posypem, která je místy namrzlá.

V Brně spotřebovali 120 tun posypu

Mokré hlavní silnice a místy ještě namrzlé vedlejší silnice ošetřované inertním posypem čekají na řidiče v Karlovarském kraji. Zatímco pondělní ledovka ustoupila, mráz může i nadále zhoršovat sjízdnost silnic. Řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností.

Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré nebo se zbytky sněhu, který napadl od pondělního odpoledne. I nadále mrzne. Ráno byly teploty v Karlovarském kraji od minus čtyř do minus sedmi stupňů.

Ve Zlínském kraji vystřídal v noci na silnicích ledovku sníh. Nejhorší situace panuje na Vsetínsku, kde se pod novým sněhem místy vyskytuje ještě i ledovka. Rozbředlý sníh pokrývá také vozovky druhé a třetí třídy ve zbylých okresech kraje. Cesty jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Silnice první třídy na Vsetínsku pokrývá rozbředlý sníh, regionální tahy pak sněhová kaše a ujetý sníh, na horách až do deseti centimetrů. Místy se objevuje ledovka a ledové koleje. Komunikace první třídy v ostatních okresech jsou mokré po chemickém ošetření, na cestách druhé a třetí třídy leží rozbředlý sníh nebo jeho zbytky, ve vyšších polohách místy i ujetý sníh.

Na silnicích Moravskoslezského kraje leží po chemickém ošetření vrstva rozbředlého sněhu. V kraji sněží, podle silničářů jsou ale všechny cesty se zvýšenou opatrností sjízdné. Chemicky ošetřené silnice jsou mokré, místy s rozbředlým sněhem. Na cestách, které se ošetřují inertním posypem, je zajetá vrstva sněhu. Stejná situace je i na Frýdecko-Místecku, kde momentálně sněží a je okolo minus sedmi stupňů.

Vedlejší silniční tahy na jižní Moravě jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na části z nich totiž leží po chemickém posypu vrstva rozbředlého sněhu. Výše položené cesty v přírodně chráněných územích jsou kryty pouze štěrkem, pod nímž leží zledovatělý sníh. Hlavní tahy jsou naopak holé a mokré.

Ke zvýšené opatrnosti vyzývají řidiče silničáři ve všech okresech jižní Moravy, vyjma Hodonínska, kde je situace nejlepší.

V Brně spotřebovalo 21 posypových vozidel společnosti Brněnské komunikace do rána na údržbu cest 120 tun posypových materiálů. Opatrnost je nutná v bočních uličkách, kde to může klouzat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám