Hlavní obsah

Dejdar se brání: Nevolím majora Zemana. Vzniknou seznamy, kdo smí s kým točit?

Herec Martin Dejdar se ohradil proti prohlášení tvůrců seriálu Zdivočelá země, kteří s ním už nechtějí dál natáčet kvůli jeho veřejně proklamované podpoře prezidentského kandidáta Miloše Zemana. V odpovědi spisovateli Jiřímu Stránskému a režisérovi Hynkovi Bočanovi Dejdar napsal, že ho děsí představa, že budou opět vznikat seznamy, kdo s kým smí točit na základě svého politického přesvědčení.

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Herec Martin Dejdar s režisérem Zdivočelé země Hynkem Bočanem

Článek

"Čtyřiadvacet let se tu snažíme prosadit jeden z hlavních principů svobodné demokracie. Jak říká klasik: ‘Řekněte svůj názor bez bázně a hany! Dejte si!‘" cituje Dejdar Jana Wericha a pokračuje: "Tak jsem si dal. No to jsem si dal! Možná si mnozí moji větu o prezidentských kandidátech špatně přečetli a domnívají se, že bych volil majora Zemana. Teď mě napadá, že několik mých kolegů hrálo právě v tomto seriálu, stejně jako ve Zdivočelé zemi. Ale to se nepočítá, já vím."

Roztržka vznikla kvůli Dejdarovým slovům, že mu bylo Zemanovo působení v politice vždy sympatické. Scénárista a režisér seriálu Zdivočelá země mu zazlívají, že prý léta říkal, jak mu příběh popisující zločiny komunistického režimu změnil myšlení a názory, nyní ale potvrdil, že to "byly jen kecy".

"Podle vyjádření pánů Bočana a Stránského se domnívám, že oni budou volit pana (Karla) Schwarzenberga. Já jim to schvaluji. Pokud bude zvolen, myslím si, že i on může být pro tuto zemi dobrým a přínosným prezidentem. Ovšem trochu mě děsí, aby potom nevznikaly seznamy, kdo s kým může točit a kdo s kým ne, což už tady bylo a ty jsi to, Hynku, zažil na vlastní kůži," pokračuje Dejdar s tím, že si obou tvůrců nadále váží a ukončení spolupráce jej mrzí.

"Skončili jsme s ním"

Televizní sága Zdivočelá země vznikla podle románů Jiřího Stránského Zdivočelá země a Aukce. Ve čtyřech řadách, z nichž první se začala točit v roce 1997, popisuje osudy bývalého západního pilota Antonína Maděry po konci druhé světové války do roku 1990. Zobrazuje osidlování pohraničí, pobyt v komunistickém vězení či dobu normalizace. Autor sám strávil několik let v komunistickém vězení po vykonstruovaném obvinění z velezrady.

"Člověk, který po sedmnáct let všude říkal, jak mu Antonín Maděra změnil život a myšlení a všechny názory, svou volbou pana Zemana jen potvrzuje, že všechno, co o Zdivočelé zemi říkal, byly jen kecy," uvedli Stránský a Bočan ve vyjádření. Na závěr napsali: "Skončili jsme s ním. Či spíš on s námi".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám