Hlavní obsah

Pracovní neschopnost kvůli chřipce vyjde v průměru na 59 000 Kč

– Praha

Pracovní neschopnost kvůli chřipce stojí v průměru téměř 59 000 korun. Víc než polovinu těchto nákladů platí stát, další třetinu pak zaměstnavatel. Pro sedm procent částky, tedy pro celkem 4134 korun musí sáhnout do peněženky nemocný pracovník. Zbývající čtyři procenta uhradí zdravotní pojišťovny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky v České televizi představil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

V Česku je teď chřipková epidemie. Chřipka připravila v této sezoně o život 25 lidí.

"Studie ukazuje, jaké náklady chřipka přináší, pokud je spojena s pracovní neschopností. Jsou to naprosto reálná čísla," uvedl Valenta. Podle něj farmakoekonomickou studii vypracovali experti ze Státního zdravotního ústavu a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Pracovní neschopnost kvůli chřipce stojí v průměru stát 32 182 korun. Připadne na něj tak 55 procent nákladů. Zaměstnavatel má náklady 19 935 korun. Na výdajích tak má podíl 34 procent. Zdravotní pojišťovny uhradí 2445 korun, tedy čtyři procenta nákladů. Pacient musí zaplatit 4134 korun, což je sedm procent výdajů.

Letošní chřipková epidemie kopíruje podle Valenty situaci z let 2010 a 2011. Loni se epidemická vlna Česku vyhnula. "Očekáváme, že by vrchol epidemie mohl být na přelomu ledna a února," řekl Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám