Hlavní obsah

Kvůli kauze CASA vypovídal Schwarzenberg na policii

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před druhým kolem prezidentské volby si ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) musel z kampaně „odskočit“ k výslechu na protikorupční policii kvůli kauze CASA.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

V té je kvůli údajně předraženému nákupu letadel pro armádu obviněna jeho stranická kolegyně Vlasta Parkanová a šéf resortu zahraničí podle informací Práva v úterý na policii vypovídal o tom, jak před více než třemi lety vláda obchod schvalovala.

Kromě Schwarzenberga byl podle dobře informovaného zdroje tento týden vyslechnut i někdejší premiér Mirek Topolánek (ODS).

Na výslech půjdou všichni tehdejší ministři

Zbylí členové jeho kabinetu z roku 2009 by měli vypovídat během následujících dvou týdnů. Právu to potvrdil státní zástupce Jan Kořán, který má kauzu na starosti. „Členové tehdejší vlády zatím všichni vyslechnuti nebyli. Je to velká porce výslechů a budou se dělat postupně,“ řekl Kořán.

Detektivové by tak v nejbližší době měli vyslechnout např. premiéra Petra Nečase (ODS), který v Topolánkově týmu vedl ministerstvo práce a sociálních věcí, nebo současného šéfa resortu financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Vypovídat by měli také bývalí ministři vnitra a spravedlnosti za ODS Ivan Langer a Jiří Pospíšil, stejně jako třeba někdejší šéf zelených Martin Bursík.

Spor o posudek

Policie Parkanovou od loňského léta viní z toho, že vládě pro hlasování nepředložila relevantní informace. Podle vyšetřovatelů si totiž měla nechat zpracovat posudek na obvyklou cenu dopravních letadel. Tím, že to neudělala, způsobila údajně škodu ve výši 658 miliónů, o které stát nakonec španělská letadla přeplatil.

Parkanová obvinění odmítá a hájí se tím, že povinnost obstarat si nezávislý posudek se na zbrojní zakázky nevztahuje.

Šlo o politické rozhodnutí

Schwarzenberg včera celý den nezvedal mobilní telefon a ke svému výslechu se tak nevyjádřil, dříve ale Parkanovou hájil. „Je to naprostý nesmysl. Rozhodnutí o pořízení letounů CASA bylo rozhodnutím vlády. Policie nemůže jednoho člena vytáhnout a obvinit ho, protože šlo o politické rozhodnutí. Byl by to jedinečný precedens, kdyby jeden člen vlády nebo všichni byli obviněni kvůli politickému rozhodnutí,“ řekl loni v červnu Schwarzenberg. Kromě nutnosti vyslechnout množství svědků podle žalobce prověřování celé kauzy protahuje také vyřizování právních pomocí v zahraničí.

„Čekáme na vyřízení těch právních pomocí, jde o vyžádání určitých dokumentů,“ řekl Právu bez dalších podrobností Kořán.

Parkanová je stíhána spolu s někdejším šéfem ministerské sekce vyzbrojování Jiřím Staňkem z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. V případě odsouzení jí za to hrozí až desetiletý trest vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám