Hlavní obsah

Vyměření vydávaných církevních pozemků přijde na čtvrt miliardy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majetkové vyrovnání s církvemi zahrnující kromě samotných restitucí také finanční kompenzaci za nevydané nemovitosti, která se kvůli inflaci může během třiceti let vyšplhat až na celkových sto miliard, bude pro státní pokladnu představovat pořádnou zátěž. Nejde však o jediné výdaje. Zaměření pozemků vydávaných církvím přijde stát na čtvrt miliardy korun.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Právu to sdělila mluvčí Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Monika Machtová. „Pozemkový fond ČR (předchůdce SPÚ) na konci loňského roku učinil po konzultaci s Českým úřadem zeměměřičským a katastrálním odhad výše nákladů spojených s vyhotovením geometrických plánů k oddělení pozemků. Pokud by oprávněné osoby požádaly o všechny historické církevní pozemky, jedná se o 200 miliónů Kč,“ uvedla Machtová.

Jak ale upozornila, SPÚ musí podle zákona hradit náklady spojené se zpracováním geometrických plánů i za ostatní tzv. povinné osoby, které budou církvím nemovitý majetek vydávat. Zejména jde o státní podnik Lesy ČR. „Náš odhad tak činí celkových 250 miliónů Kč za celou dobu majetkového vyrovnání,“ dodala mluvčí SPÚ.

Další náklady by si podle ní mohly vyžádat případné soudní spory. V případě zaměřování pozemků jde hlavně o to, že po roce 1991 byly podle zákona postupně zablokovány proti převodu celé pozemkové celky i přes to, že církvím historicky patřila třeba jen polovina konkrétního pozemku. Teď se proto musí přesně vyměřit, na jakou část těchto pozemků mají církve nárok, a na jakou ne. Z 37 000 hektarů blokovaných pro církevní restituce se nyní musí znovu zaměřit asi 30 tisíc hektarů.

Schválený restituční zákon počítá s tím, že církve dostanou zpátky majetek v hodnotě asi 75 miliard korun, zhruba 30 tisíc hektarů půdy a 150 tisíc hektarů lesů.

Finanční odškodnění nafoukne inflace

Za nevydaný majetek si 17 církví rozdělí bez navýšení o inflaci 59 miliard, které jim bude stát splácet 30 let. S inflací, o kterou se budou nesplacené splátky církvím vždy navyšovat, se celkové finanční odškodnění od státu může vyšplhat až na sto miliard.

„Při přípravě zákona o majetkovém vyrovnání se počítalo s inflací dvě procenta, takže dopad do státního rozpočtu by činil 78 miliard Kč,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková.

Ještě se má vyjednávat o tom, zda stát vyplatí celou sumu, nebo na pokrytí její části vydá speciální dluhopisy. Navíc bude stát dále 17 let přispívat na platy duchovních. Tři roky 1,4 miliardy jako dnes, každý další rok se podpora bude o pět procent snižovat. Nový úřad Státní pozemkový úřad vznikl na začátku letošního ledna.

Nový úřad spojil agendy zrušeného Pozemkového fondu ČR a pozemkových úřadů včetně výkonu veřejné správy v oblasti církevních restitucí.

SPÚ je správním úřadem – organizační jednotkou státu podřízenou ministerstvu zemědělství – a jeho příjmy a výdaje jsou součástí státního rozpočtu, zatímco Pozemkový fond ČR byl samostatnou právnickou osobou zřízenou zákonem s vlastním rozpočtem a nevedl správní řízení.

Ve správě SPÚ je bezmála 193 000 hektarů zemědělské ­půdy.

Tisíce hektarů v rezervách

Kromě 37 000 hektarů blokovaných pro církevní restituce tam patří i 15 400 hektarů coby státní rezerva a zhruba 35 000 hektarů představují ostatní rezervy. K prodeji či jiným formám odstátnění tak zbývá asi 105 000 hektarů půdy. Podle dříve uvedených informací má vytvoření SPÚ vést k úbytku úředníků z 1695 před sloučením institucí zhruba o 350, a tím i ke snížení mzdových nákladů o 150 miliónů korun.

Na investicích se má letos ušetřit 9,7 miliónu, na provozu pak zhruba 69 miliónů korun. Rozpočet SPÚ na letošek však úřad ve spolupráci s ministerstvem financí ještě dopracovává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám