Hlavní obsah

Tři věznice jsou po amnestii prázdné

Právo, Josef Koukal

Tři objekty bývalých utečeneckých táborů, které v posledních dvou letech horko těžko získala vězeňská služba od ministerstva vnitra, aby pokryla potřeby přeplněných českých věznic, zůstanou v důsledku prezidentské amnestie prázdné.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

Jde o nově zřízené věznice ve Velkých Přílepech u Prahy, Vyšných Lhotách na severní Moravě a Poštorné u Břeclavi.

„Nic se nezavírá,“ upozornil Právo náměstek ministra spravedlnosti pro vězeňství Daniel Volák. „Podle dalšího vývoje vězeňské populace, to znamená zda a v jakém tempu se budou odsouzení vracet zpět do věznic, podle toho se mohou v dalším období věznice znovu zprovoznit,“ uvedl Volák.

Využití objektů je podle něj jen otázkou času. „Teď jsou to předčasné úvahy, protože dynamika návratů se ještě nijak neprojevila,“ uvedl Volák s tím, že většina „návratů“ bývalých trestanců do vězení při spáchání prvního dalšího deliktu ještě není pravomocně odsouzena.

Věznic se zbavovat nebudeme, tvrdí ministerstvo

Stejně tak se nic nemění na zařazení uvolněných objektů pro využití vězeňské služby, zůstanou pouze v zásobě státních věznic. „Ty objekty jsou v rezervě a připravené. Bylo by krátkozraké se jich teď zbavovat,“ komentoval to pro Právo Volák.

Vězňů propuštěných na základě prezidentské amnestie bylo v pátek ráno 6349. Celkový počet vězněných se dlouhodobě pohyboval nad úrovní 20 tisíc, dalších přibližně pět tisíc vězňů čekalo na nástup výkonu trestu na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám