Hlavní obsah

Rodině, které vzal dům oheň, lidé poslali 280 tisíc korun

Právo, Jiří Tomaškovič

Na nový dům to není. Vybraných 280 tisíc korun ale Mikulenkovým ze Žiliny u Nového Jičína hodně pomůže. Rodina, která přišla koncem října loňského roku při požáru o dům, může začít znovu.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Manželé Zdeňka a Jiří Mikulenkovi dostanou od organizace ADRA na řešení bydlení 280 tisíc korun. Šek jim předal šéf ADRY Michal Čančík.

Článek

Sbírku vyhlásila humanitární organizace ADRA a za necelé dva měsíce lidé na kontě nastřádali rekordní částku. „V porovnání s podobnými jinými případy je to opravdu hodně peněz. Pro oběti rallye na Zlínsku se vybralo 198 tisíc korun, po povodních se za totální likvidaci bydlení vyplácí maximálně 200 tisíc korun,“ porovnal Michal Čančík z organizace ADRA.

Díky penězům od sousedů, ale i pomoci zcela neznámých lidí, mohou Mikulenkovi začít znovu budovat domov. Manželé Zdeňka a Jiří věří, že příští Vánoce už oslaví opět ve svém. „Moc si vážíme toho, že nám lidé pomohli a stále pomáhají. Letošní svátky jsme prožili při odklízení sutin starého domu. Štědrý den i Silvestra,“ řekl Jiří Mikulenka.

Pomohli jednotlivci i firmy

Požár, jenž v noci z 29. na 30. října během chvíle pohltil nepojištěný dům, zvedl v obci velkou vlnu solidarity. „Lidé si moc dobře pamatovali na povodně v roce, které Nový Jičín postihly v roce 2009. Chodili za mnou už krátce po požáru a chtěli Mikulenkovým přispět. Proto jsme v obci zřídili zvláštní kasičku,“ popsal předseda osadního výboru v Žilině u Nového Jičína Jaroslav Perútka. Lidé do ní naházeli 21 tisíc korun.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Manželé Zdeňka a Jiří Mikulenkovi dostanou od organizace ADRA na řešení bydlení 280 tisíc korun. Šek jim předal šéf ADRY Michal Čančík.

Pomoc přicházela od místních firem i z novojičínské radnice. Ta Mikulenkovým věnovala dalších 20 tisíc korun. „Jsem rád, že se město postavilo k této lidské tragédii čelem. Více mě ale překvapila solidarita různých firem, které se samy ozývají, že chtějí těmto lidem pomoci. Ať to bylo s likvidací uhynulých zvířat, s kontejnery na odpad nebo například s demolicí vyhořelého domu,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Peníze, které ADRA vybrala, dostanou Mikulenkovi ve třech etapách. Humanitární organizace bude pečlivě hlídat každou použitou korunu. „Ta částka je určena pouze na řešení nového bydlení. Na začátku února jim vyplatíme 40 procent částky, dalších 30 procent dostanou až v červnu, a to pouze v případě, že jasně doloží, na co ty peníze použili. Pokud bude všechno v pořádku, dostanou v září zbylou částku,“ přiblížil Čančík.

O tom, že by peníze použili například na nákup bytu, Mikulenkovi nepřemýšlí. Všechny vybrané peníze půjdou na stavbu nového domu, který vyroste na stejném místě. Na rozdíl od toho původního si ho i pojistí. „Musíme si to všechno pořádně zjistit, ale že bychom ho neměli pojištěný, už nepřichází v úvahu. Pokud to půjde, chceme si pojistit už i stavbu,“ slíbil Jiří Mikulenka. Stavět můžou prakticky ihned, protože povolení ze stavebního úřadu už mají. „Čekáme jen na příznivější počasí,“ řekl Mikulenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám