Hlavní obsah

Hejtmani z ČSSD si odhlasovali podporu Zemana

Právo, Novinky, Miroslav Homola
Židlochovice

Většina hejtmanů krajů České republiky podporuje v souladu s doporučením mateřské ČSSD prezidentskou kandidaturu Miloše Zemana. V pátek to oznámil předseda Rady asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Jednání, jehož tématem mělo být zejména regionální školství a problematika evropských dotací, se účastnili i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM) a ministr školství Petr Fiala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Veřejně vyslovenou podporu Zemanovi odmítli dva členové rady - Martin Půta (SLK), který je hejtmanem Libereckého kraje, a pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

"Jsme rádi, že občané v přímé volbě prezidenta rozhodli o postupu obou vážených kandidátů, Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga. V druhém kole přímé volby prezidenta podporujeme na rozdíl od našich kolegů pana Karla Schwarzenberga,“ sdělili Půta a Svoboda.

Hašek v prohlášení mimo jiné reagoval na poslední Schwarzenbergovo televizní vystoupení, ve kterém se adept na prezidentské křeslo vyjadřoval k Benešovým dekretům. „Jsme jako hejtmani znepokojeni včerejšími výroky prezidentského kandidáta a vicepremiéra o údajné neplatnosti Benešových dekretů. Jejich zpochybňování z úst jednoho z prezidentských kandidátů považujeme za zcela nepřijatelné stejně jako některé úvahy o tom, že dnešníma očima vzato by měli Edvard Beneš a československá vláda z roku 1945 být souzeni Haagským tribunálem,“ uvedl v prohlášení Hašek.

Vicepremiér a předseda TOP 09 také podle hejtmanů nese přímou spoluzodpovědnost za kroky vlády, zejména za podfinancování veřejných služeb v krajích, škrty ve státním rozpočtu, například financování v oblasti sociálních služeb, uvedl mimo jiné v prohlášení Hašek.

"Jsem rád, že rozhodnutí o novém prezidentovi je v přímé volbě na občanech. Další přímá volba nás čeká až za pět let, věřím proto, že asociace krajů bude v příštím období především řešit konkrétní problémy fungování krajů, jejich vztah k centrálním orgánům a život lidí v českých a moravských regionech a bude se méně věnovat politickým deklaracím, jako bylo dnešní prohlášení AKČR k prezidentské volbě,“ odtušil k přijatému usnesení hejtman Libereckého kraje Půta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám