Hlavní obsah

Na silnicích je kalamita, někde za dva dny napadlo přes 30 centimetrů sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový sníh komplikuje dopravu v celém Česku. Nejvíce je ho v Jihočeském kraji, kde v noci silné sněžení vystřídaly sněhové přeháňky. Na Strakonicku stále hustě sněží, na Vysočině sněhu napadlo pět až deset centimetrů. Silničáři vyzvali řidiče, aby vyjížděli jen v případě nutnosti. V Moravskoslezském kraji je v platnosti výstraha před ledovkou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prahu v noci zasypal sníh. Pluhy vyjely i ve Strašnicích.

Článek

Pluhy a radlice jihočeské správy a údržby silnic po celou noc odstraňovaly ze silnic sníh, někde v posledních dvou dnech napadlo přes 30 centimetrů. I teď je veškerá technika v terénu.

Řidiči by podle policie měli vyjíždět jen v nutných případech a se zimní výbavou. Musí počítat s komplikacemi a zdržením. Ve čtvrtek policie na jihu Čech vyjela k asi 60 nehodám, u dalších neasistovala. Doprava kolabuje i ve velkých městech, přestože úklidové firmy povolaly posilovou smluvní techniku.

Na Vysočině napadlo během noci na pátek pět až deset centimetrů nového sněhu, místy se tvořily sněhové jazyky. Na hlavních tazích je rozbředlá vrstva sněhu po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Všechny silnice jsou sjízdné, řidiči však musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

V Libereckém kraji se objevují sněhové přeháňky a místy fouká i silný vítr. Všechny silnice jsou sjízdné, silničáři ale radí zvýšenou opatrnost. V otevřených úsecích a v horských oblastech se mohou tvořit sněhové jazyky. Podle informací policie zatím žádné problémy na silnicích hlášeny nejsou.

Teploty v kraji se ráno pohybovaly kolem čtyř až šesti stupňů pod bodem mrazu, místy klesají až k minus osmi. Hlavní tahy jsou většinou holé, místy se zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd a ve vyšších polohách leží na silnicích zledovatělá vrstva ujetého sněhu.

Nehoda na pražském okruhu

Hlavní silnice v Praze jsou sjízdné bez omezení, na vedlejších komunikacích leží vrstva uježděného sněhu. Sníh po celou noc odklízely všechny posypové vozy.

Chodníky, které má Technická správa komunikací na starosti, jsou z větší části uklizené, od rána je čistí několik stovek lidí, dodal mluvčí.

Dopravu v hlavním městě zkomplikovala nehoda kamionu na pražském okruhu poblíž sjezdu na Barrandov. [celá zpráva]

U Lanškrouna náledí

Na řadě silnic nižších tříd a na horských silnicích v Královéhradeckém kraji leží ujetý sníh. V Orlických horách a v Krkonoších může vítr v otevřených úsecích tvořit sněhové jazyky. Hlavní silnice jsou v kraji bez sněhu.

Veškerá technika silničářů v Plzeňském kraji je už druhým dnem v terénu. V celém regionu opět sněžilo, připadlo do deseti centimetrů sněhu. Po vozovkách první třídy se většinou jezdí ve vyjetých kolejích, po silnicích nižších tříd po ujeté vrstvě. U nejmenších úseků v kraji se kvůli nahromaděnému sněhu u krajnic výrazně zúžila vozovka, někde mají problém projet dvě osobní auta proti sobě.

Nehod a komplikací s kamiony je ale zatím minimum. Silničáři v kraji se starají o 5000 kilometrů silnic, mají 130 sypačů, dále frézy, nakladače, traktory.

V Pardubickém kraji leží ve vyšších oblastech na silnicích nižších tříd ujetý sníh, někde je zledovatělý. V regionu Lanškrouna hrozí tvorba náledí. Na Pardubicku místy sněží. Vyplývá to z informací krajských cestářů.

Zledovatělý sníh leží na vedlejších silnicích na Svitavsku a Orlickoústecku. V regionu Vysokého Mýta a Hlinska je sníh ujetý a ošetřený posypem.

Ve středních Čechách místy sněží, řidiči by měli být opatrní. Zejména na menších silnicích leží vrstva sněhu krytá posypem.

Sněžení je po ránu hlášeno na Berounsku, Kladensku, Rakovnicku a v okolí Prahy. Na dalších místech se vyskytují sněhové přeháňky.

Na plzeňské dálnici D5, rychlostních silnicích R6 a R7 a pražském okruhu místy leží zbytky sněhu po pluhování. Řidiči na hradecké dálnici D11 se mohou potýkat se zbytky sněhu po chemickém ošetření. Ujetá vrstva sněhu komplikuje jízdu po silnicích druhé a třetí třídy na Berounsku, Rakovnicku a v okrese Praha-západ.

Na vsetínských silnicích až 10 cm sněhu

Ve vyšších polohách Olomouckého kraje se na některých silnicích kvůli nárazovému větru začaly tvořit sněhové jazyky a závěje. Varování platí hlavně pro Jesenicko, Přerovsko, Olomoucko a Šumpersko. Na Jesenicku opět začalo sněžit.

Sněhové jazyky se podle hlášení dispečerů správy silnic tvoří například na silnicích v okolí Lipníku nad Bečvou na Přerovsku či u Ostružné na Jesenicku. Tam kvůli sněhovým přeháňkám leží na silnicích vrstva rozbředlého sněhu, takže jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Cesty ve vyšších polohách tohoto horského okresu pokrývá vrstva ujetého sněhu krytá posypem.

V severní části Olomoucka se ráno na některých silnicích kvůli silnému větru mohou tvořit závěje a řidiči by měli jezdit opatrně. V nížinných oblastech Olomouckého kraje jsou silnice zpravidla holé, vymrzlé a suché.

Silnice druhé a třetí třídy ve vyšších polohách Vsetínska stále pokrývá vrstva ujetého zledovatělého sněhu až do deseti centimetrů. Ujetý sníh je i na dalších menších cestách regionu, na horách se vlivem větru mohou tvořit závěje nebo sněhové jazyky.

Z ostatních vozovek ve Zlínském kraji už sníh většinou zmizel, motoristé se s ním setkají jen na některých menších cestách ve vyšších polohách, v lesních úsecích nebo na místech, která silničáři v zimě neudržují. Silnice jsou tak většinou holé, na některých místech ale kvůli sněhovým přeháňkám mokré po chemickém ošetření. Řidiči by neměli podcenit ani riziko možné námrazy.

Na Moravě a ve Slezsku hrozí ledovka

V Karlovarském kraji v noci znovu sněžilo. Podle informací silničářů hlavně na silnicích nižších tříd zůstává rozbředlý sníh a silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Zatímco hlavní tahy jsou po chemickém ošetření spíše mokré, na silnicích nižších tříd nebo ve vyšších polohách leží zbytky sněhu. Teploty v noci klesly místy až k minus deseti stupňům. Na promrzlých vozovkách může vznikat i ledovka.

V téměř celém Moravskoslezském kraji se tvoří ledovka. Upozornil na to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí pro všechny okresy kraje kromě Bruntálska a Opavska od pátečního rána do 18:00.

Až k večeru bude zřejmě podle ČHMÚ tvorba ledovky ustávat a mrznoucí srážky se změní na sněžení.

Sněžení zkomplikovalo dopravu zejména na západním okraji Ústeckého kraje. Dvě osobní auta havarovala na Lounsku, jednoho na Chomutovsku. V ostatních částech regionu jsou silnice většinou mokré po chemickém ošetření, objevují se sněhové přeháňky.

V ostatních regionech jsou silnice většinou mokré po chemickém ošetření. V Krušných horách leží na vozovkách zbytky rozbředlého sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám