Hlavní obsah

Liberec zvolil staronového předsedu Duška, Dienstbiera místopředsedou nechce

Právo, Jaroslav Švehla

Sociálnědemokratický kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier nezískal na čtvrteční konferenci v Liberci nominaci pro kandidaturu na stranického místopředsedu na březnový volební sjezd ČSSD v Ostravě. Zatímco kandidáti Jiří Bodenlos, Alena Gajdůšková, Martin Starec podporu získali, Dienstbierovi dalo hlas pouze 37 ze 76 delegátů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Vliv na to nejspíš měl Dienstbierův postoj k druhému kolu prezidentských voleb a také jeho dřívější kritika liberecké ČSSD kvůli opuštění radniční koalice s Janem Korytářem.

„Nevěřím, že se Miloš Zeman začne chovat jinak, když se stane prezidentem, že si přestane vyřizovat účty se sociální demokracií,“ vysvětloval Dienstbier, proč v druhém kole prezidentských voleb nedá hlas Miloši Zemanovi.

„Není to žádný obdiv k politice Karla Schwarzenberga. Já bych jen nerad, aby nám nový prezident začal kádrovat, koho smíme a nesmíme mít ve vedení strany. Karel Schwarzenberg by to nedělal, tomu je ČSSD ukradená,“ uvedl.

V ČSSD v Libereckém kraji po krajské konferenci zůstalo vše při starém. Sociální demokraty v regionu povede i nadále staronový krajský předseda a europoslanec Robert Dušek, který získal 66 hlasů z celkového počtu 92 delegátů konference.

Jediná protikandidátka Romana Žatecká neuspěla, získala jen 25 hlasů. Dušek stanul v čele krajské organizace i přes kritiku po prohraných krajských volbách, kdy sociální demokraté v Libereckém kraji získali jen 13,05 %, což byl nejhorší výsledek ze všech regionů ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám