Hlavní obsah

Neuvažujme jako v roce 1938, dejme hlas Zemanovi, zní v ČSSD

Novinky, Jiří Ovčáček

V sociální demokracii se začínají zvedat hlasy burcující na podporu prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) rozeslal e-mailem členům svůj apel "Zvážili jsme - Miloš Zeman. Tečka!". Používá přitom přirovnání k roku 1938, kdy Československo přijalo Mnichovskou dohodu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD)

Článek

„Jsou okamžiky, kdy se člověk musí rozhodnout. Jsou chvíle, kdy nestačí jen stát stranou, mlčet, uvažovat. Jsou dny, ve kterých není čas zvažovat všechna pro či proti. Z české historie víme, že jsou okamžiky pro rozhodnutí: zvažovali jsme i v letech 1938 či 1968. A jsme tam, kde jsme,“ napsal Řihák v mailu, který mají Novinky k dispozici.

Podle hejtmana jsou události, kdy je třeba zapomenout na předchozí sváry, neshody a hádky. „Jsou to totiž příležitosti, kdy máme možnost za sebou nechat minulost a začít tvořit budoucnost. Máte-li příležitost, nezvažujete,“ uvedl ve zjevné narážce na rozpory mezi ČSSD a Zemanem, které provázely uplynulé roky.

Tlustá čára za minulostí

„ČSSD je nejstarší českou politickou stranou. Vždy, když byla na kolenou, byla na kolenou i země, jejíž byla a je oporou. A vždy za to mohly vnitřní hádky a rozpory. Máme možnost udělat za minulostí tlustou čáru. Máme v rukou volbu, která rozhodne, zda v čele země bude člověk, který s námi sdílí náš osud i názory. Proto jsme my, sociální demokraté, v prezidentské volbě zvážili a říkáme jasně: Volíme Miloše Zemana!“ doplnil Řihák s tím, že výzvu lze podpořit na Facebooku ve skupině „Volíme Miloše Zemana“.

Na Zemanovu podporu se už vyjádřil první místopředseda ČSSD Michal Hašek, místopředseda strany Zdeněk Škromach nebo děčínský poslanec Jaroslav Foldyna. Naopak místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier ostře Zemana nadále odmítá a tvrdí, že je napojen skrze své spolupracovníky na mafiánské struktury.

Právě i kvůli Dienstbierovi výzva vznikla. „Bylo nám líto, že někteří sociální demokraté Miloše Zemana nepodporují, například kladenský senátor Jiří Dienstbier, a proto vznikla tato výzva,“ řekl Novinkám další z autorů apelu, Řihákův náměstek Marek Semerád (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám