Hlavní obsah

Poslanci řešili nedůvěru vládě, Sněmovna zela celý den prázdnotou

• Aktualizováno

Opozice se ve čtvrtek pokusila již popáté svrhnout vládu Petra Nečase. Ani tentokrát se jí to však nepodařilo, proti vládě hlasovalo jen 92 poslanců z potřebných 101. Jednání trvalo zhruba deset hodin. Lavice zejména koaličních poslanců zely velkou část jednání prázdnotou, což často opozice kritizovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec VV Josef Novotný je podobně jako další členové VV vybaven výčtem hříchů vlády

Článek

20:35 - Sněmovna zamítla přípustnost doprovodného usnesení. Miroslava Němcová ukončila mimořádné jednání.

20:31 - Předsedkyně komory potvrdila výsledek hlasování. Nedůvěru vládě vyslovilo 92 poslanců, proti svržení hlasovalo 97 poslanců. Zbylých 11 členů komory se zdrželo hlasování nebo bylo nepřítomno.

20:20 - Poslanci nepodpořili návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Proti vládě hlasovalo 92 poslanců.

20:02 - Hlasování o vyslovení nedůvěry začalo. Poslanci se vyjadřují jmenovitě od Stanislava Polčáka (TOP 09).

20:00 - Předsedkyně komory Miroslava Němcová ukončila rozpravu.

19:58 - S faktickou poznámkou se přihlásil Adam Rykala. Zkritizoval Schwarzenberga za nepřítomnost v sále.

19:52 - Do rozpravy se přihlásil ještě Michal Hašek (ČSSD). Cituje názory odborníků na kontrasignaci amnestie.

19:48 - Skokan přiznal, že opozice nemá sílu vládu svrhnout. Sněmovna se začíná zaplňovat.

19:45 - Petr Skokan představil vládní hřích číslo jedna: nezaměstnanost.

19:42 - Do rozpravy už je přihlášen jen poslanec VV Petr Skokan. Poslanec Jan Chvojka hovoří u řečniště.

19:33 - Slova se ujal poslanec ČSSD Václav Zemek. Do rozpravy už jsou přihlášeni jen další tři poslanci.

19:26 - Poslanec VV Josef Novotný st. připomněl kauzu metanol. „Tehdy zemřelo několik desítek lidí, a jaký z toho byl poprask,“ podotkl s tím, že v souvislosti s amnestií je situace mnohem horší.

19:20 - ODS zkritizoval za vládní politiku nezařazený Radim Fiala, který byl za občanské demokraty zvolen. Kabinet podle něj vládne špatně, ale vláda komunistů by prý byla ještě horší. Proto se rozhodl o důvěře vládě nehlasovat.

19:08 - Slovo dostal přednostně ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Vyjmenoval velké kauzy, které zastavila amnestie, a zařadil je do časového období. Chtěl tak zamezit domněnkám, že amnestie zastavila pouze kauzy spojené s érou Václava Klause.

19:02 - Klaus podle Šincla buď podepisoval amnestii v „silvestrovském rauši“, nebo šlo o pečlivě připravenou akci. Nečase označil za „pudlíka pana prezidenta“.

18:59 - Poslance Ladislav Šincl (ČSSD) se ohradil proti amnestii. Prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas podle něj vzali nejméně 100 tisícům poškozených šanci dosáhnout alespoň na část peněz, které svěřili vytunelovaným investičním společnostem. Amnestie byla podle něj účelová.

18:47 - Slova se ujal člen ČSSD Jaroslav Foldyna. Nečasovi připomněl neúspěch ODS v prezidentských, krajských i senátních volbách.

18:43 - Bárta zkritizoval Andreje Babiše, majitele pekárenské sítě Penam, za to, že drží „cenový diktát“ a zvyšuje ceny. Poté se zaměřil na další vládní „hřích“, kterým je podle něj podpora lichvářů a exekutorů.

18:32 - Bárta si z „desatera“ Věcí veřejných vybral téma drahých potravin. Srovnal ceny plzeňského piva v České republice a v Německu.

18:25 - Vládu nyní tepe Vít Bárta. Do rozpravy je přihlášeno ještě devět poslanců.

18:07 - „Pácháte všech sedm smrtelných hříchů, proto dnes budu hlasovat proti této vládě,“ zakončil Velebný kritiku vlády. Na závěr ocitoval úryvek z Deklarace nezávislosti Spojených států.

Kalousek zareagoval na Velebného výčet sedmera smrtelných hříchů. „Váš výklad sedmera smrtelnch hříchů by byl na propadnutí i na základní obecné,“ poznamenal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Po vzoru podporovatelů prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga si poslanci VV připnuli placku s podobiznou Miroslava Kalouska.

18:01 - „Když se podívám do lavic kolegů z Věcí veřejných, vidím, že tato vláda je samý hřích,“ uvedl sociální demokrat Ladislav Velebný. Poslanci VV totiž na svých stolcích vystavují tabulky s nápisy vládních hříchů, jakými jsou podle nich například zvyšování DPH nebo církevní restituce. Kromě nich se ale vláda podle Velebného dopustila také sedmi smrtelných hříchů, které nyní vyjmenovává a podrobně vysvětluje.

17:55 - Grebeníčkovi zazvonil během projevu telefon. Ministr financí Miroslav Kalousek na něj z vládních lavic křiknul, aby telefon vypnul a pokračoval. Kalouska utišil předsedající Jan Hamáček.

17:50 - „Rebelové z ODS byli za svou abdikaci odměněni lukrativními posty, a tak česká politika je zase o něco perverznější,“ komentoval nedávný rozkol mezi občanskodemokratickými poslanci člen KSČM Miroslav Grebeníček.

17:41 - Poslanec Otto Chaloupka se při čtení článku o církevních restitucích dopředu omluvil za chyby v přednesu, neboť je prý možné, že přes slzy v očích na text neuvidí.

17:28 - Marie Nedvědová (KSČM) podle svých slov doufá, že po dnešku již premiér ví, že amnestii nemusí kontrasignovat. Za poznámku, že již tuto znalost stejně nejspíš nebude potřebovat, sklidila potlesk.

17:24 - Slova se ujal poslanec KSČM Stanislav Grospič. Nečas podle něj neměl amnestii kontrasignovat.

17:09 - Poslanec Babák na úvod zkritizoval členy koalice kvůli tomu, že jich v poslaneckých lavicích chybí celá řada. „Trošku pokory by to chtělo,“ poznamenal. Následně vyjmenoval desatero vládních hříchů. Posledním z „hříchů“ je podle něj drahá nafta a zvyšování DPH. V emotivním přednesu promluvil o tom, že VV dlouhodobě vystupovaly proti vyšším cenám a „prosily vládu: ‘Nezvyšujte DPH’“.

17:03 - Semelová zkritizovala vládní reformy. Koalice podle ní hraje komedii, za kterou by měla co nejdřív spadnout opona, a hlavní aktéři by měli bez potlesku odejít.

16:55 - Slova se ujala komunistická poslankyně Marta Semelová.

16:53 - Podle Drastichové je amnestie "fackou danou široké veřejnosti v přímém přenosu".

16:48 - Poslankyně VV Jana Drastichová tvrdí, že v důsledku amnestie došlo k nárůstu drobné trestné činnosti.

16:40 - Debatu rozčeřila až reakce ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který si vyměnil několik replik s opozičními poslanci, kterým objasňoval důvody, které vedly ministra zahraničí k odchodu ze Sněmovny.

16:28 - Václav Klučka (ČSSD) kolegům připomněl, že otázka problémů vězeňství se probírá již řadu let, aniž by došlo k zásadnější změně.

Klučka uznal, že ani dnes "to opozici neprojde", odmítl však, že by proslovy byly folklórem, při němž se nespokojení poslanci mohou vypovídat. Kolegům alespoň citoval část kázání Mistra Jana Husa.

16:24 - Poslanec ČSSD Stanislav Křeček se vrátil k tématu amnestie a nahlíží na ni skrze její sociální aspekty.

16:14 - Poslanci jsou seznamováni s průběhem celé kauzy. V jednacím sále panuje poměrně čilý ruch a poslanci řečníkovi nevěnují příliš pozornosti.

16:06 - Ačkoliv je schůze k vyslovení nedůvěry zaštítěna tématem amnestie, někteří poslanci se jí věnují jen okrajově, nebo vůbec. Poslanec ČSSD Břetislav Petr tepe vládu kvůli kauze Mostecké uhelné, neb je podle něj stejně závažná jako amnestie.

15:55 - František Laudát (TOP 09) opravil některé své předřečníky kvůli špatné výslovnosti jména ministra zahraničí Schwarzenberga. "Schwanz je ocas, schwarz je černý," upozornil kolegy Laudát.

15:51 - Podle Dany Váhalové (ČSSD) si země stávající vládu nezaslouží. Premiéra vyzvala, aby se zachoval jako chlap, přijal odpovědnost a odstoupil.

15:35 - K poslancům bude hovořit další ze sociálnědemokratických poslanců Antonín Seďa. Kabinetu vytýká, že za doby jeho působení došlo k degeneraci politiky.

15:23 - Novotný, který je znám především jako bojovník proti hazardu, se i tentokrát věnuje především tomuto tématu. Dalším diskutérem je Václav Votava (ČSSD).

15:15 - Lavice koaličních poslanců jsou téměř prázdné. Poslanec VV Josef Novotný tak hovoří především ke svým kolegům z opozice. K debatnímu pultíku si s sebou přinesl i tabulku s hříchem číslo 9, kterým je podle seznamu VV "podpora hazardu".

15:00 - Paroubka nahradil poslanec KSČM Jiří Dolejš. Schůzi k vyslovení nedůvěry označil za jednu ze série pravidelných setkání.

14:51 - Paroubkův projev provázejí prořídlé poslanecké lavice. Z členů kabinetu je přítomen pouze šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

14:30 - Do tepání vlády se pustil předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek.

14:23 - Předseda VV Radek John přednáší kolegům 10 hlavních hříchů stávající vlády. Obsahem se jeho vystoupení neliší od projevu Kateřiny Klasnové.

14:15 - Po ní se ujal slova šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, který řekl, že v případě pádu vlády není alternativa. To nadzvedlo poslance ČSSD Vítězslava Jandáka, který Gazdíkovi vmetl, že zatímco dříve byl "mladý a pomýlený", nyní začíná být "prolhaný a blbý".

14:07 - Po přestávce si vzala slovo šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová, která hovoří o veškerých nešvarech a prohřešcích kabinetu.

13:04 - Poslanci mají nyní pauzu do 14:00.

12:56 - Předseda KSČM Vojtěch Filip označil dnešní Nečasův projev za nejtrapnější, jaký od něj kdy slyšel.

12:53 - Poslanec VV Michal Babák vyzval Schwarzenberga, aby svůj nesouhlas s postupem premiéra vyjádřil při hlasování o vyslovení nedůvěry.

12:50 - "Mluvil jsem dlouho, ale snažil jsem se mluvit věcně," zakončil Zaorálek svůj padesátiminutový projev. Ještě předtím navrhl dvě usnesení v nichž by Sněmovna mohla vyslovit nesouhlas s částí amnestie a zároveň vyzvala vládu k řešení dopadů.

12:37 - "Rozpusťme to, k čemu jsou zákony?" ptá se kolegů Zaorálek. Podle něj má organizovaný zločin zastání na Hradě i u premiéra. "Nevíme ani, kdo amnestii psal. Jak je to možné?"

12:20 - Zaorálek amnestii ostře kritizoval. Nejvážnější pochybení podle něj nastalo v článku dva. „Hrad mluví nesmyslně, nesprávně,“ okomentoval Zaorálek argumentaci Hradu k amnestii. Zpochybnil také argumenty ministra Blažka.

12:03 - Dalšími přihlášenými řečníky jsou již výlučně opoziční poslanci. Slovo si vzal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

11:59 - K amnestii se vyjádřil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten přiznal, že amnestii nejprve uvítal, neboť věznice jsou podle něj "vysoké školy zločinu". "Tato amnestie je nešťastná," přiznal Schwarzenberg, podle něhož měl o amnestii premiér vládu informovat. Podle Schwarzenberga tím vyjádřil nedůvěru vlastní vládě.

"Považuji tento postup, za mírně řečeno, mylný," dodal s tím, že i nadále je loajálním členem vlády. Pak Schwarzenberg ze sálu odešel.

11:50 - Blažek připomněl, že jen rozeslání rozsudků trvalo v některých případech osm či dokonce deset měsíců. Podle ministra mezi sebou často státní zastupitelství i soudy hrají pomyslný ping-pong, což kauzy protahuje.

11:45 - Ministr začal přibližovat jednotlivé významné kauzy, na něž by se mohla vztahovat amnestie. Některé případy se vlečou i 16 let. Často kvůli chybám a průtahům na straně státu.

11:42 - Blažek přiblížil i to, jak probíhal výkon amnestie. Průběh byl podle něj "mimořádně úspěšný". Do středy bylo propuštěno 6337 osob, přičemž ve věznicích zůstává 16 310 osob.

11:40 - "Může nastat situace, že kontrasignující podepisuje rozhodnutí, byť s ním nesouhlasí," zdůraznil Blažek s tím, že podobně musí premiér spolupodepisovat například zákony navržené opozicí.

11:37 - Ministr se vrátil i k otázce kontrasignace ze strany premiéra. Tu podle Blažka chápe česká Ústava z právního hlediska.  Nejde tedy o společné rozhodnutí prezidenta a premiéra, ale čistě o rozhodnutí hlavy státu.

11:32 - Blažek pokračuje v osvětlování jednotlivých bodů amnestie.

11:26 - Ministr zdůraznil, že resort aktivně bránit tomu, aby se například Jiří Berka stal znovu soudcem. "Ať si to vysoudí," uvedl ministr s tím, že stejně tak nebude Berkovi automaticky vyplacena ani náhrada ušlé mzdy.

11:22 - Blažek připomněl, že stát nikdy v minulosti neřešil odškodnění lidí poškozených zastavením řízení. Ministerstvo chce tentokrát na věc dohlížet a například veškeré pohledávky státu budou vymáhány v civilním řízení. "Neznamená to, že stát ty peníze nepotřebuje nebo nechce. Budeme je vymáhat," dodal Blažek.

11:19 - Ministr interpretuje i stávající amnestii. Nejkritizovanější pasáž amnestie, článek 2, byla podle Blažka motivována neúměrnou délkou řízení. Ministr zdůraznil, že náhrada škody v těchto případech nezaniká, ale přesouvá se do civilního řízení.

11:10 - Blažek připomíná jednotlivé amnestie v historii Československa včetně přesných počtů osob, kterých se dotkly. Zdůraznil mimo jiné to, že abolice, neboli přerušení stíhání, bylo standardním procesem. "Není to nic výjimečného," připomíná ministr.

10:58 - Blažek upozornil, že jeho vystoupení bude obsáhlé. Začal proto s definicí pojmu amnestie a historickými souvislostmi z dob první republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas naslouchá ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (oba ODS)

10:55 - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) poslance upozornil,  že v souvislosti s amnestií se objevuje množství nepřesností a polopravd.

10:53 - Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc premiérovi vzkázal, že dobrého ratingu se "lidé nenají" a odmítl i další Nečasovy argumenty.

10:49 - Prozatím bylo do diskuze přihlášeno přes dvacet poslanců. Na Nečasovo prohlášení však mimo pořadí faktickými poznámkami reagují poslanci s přednostním právem.

10:46 - Nečas neváhal vyjmenovat i 10 důvodů, proč by měla vláda pokračovat. Zmínil nízké ohrožení chudobou, nízkou nezaměstnanost i veřejný dluh, zvyšování ratingu i vývozu či nízké úrokové náklady na správu státního dluhu. Velmi dobře si dle premiéra stojíme i v indexu nezaměstnanosti a inflace. Kabinet hodlá dále pokračovat i v zeštíhlování státní správy.

10:41 - Nečas dodal, že amnestie by měla vést k úvahám nad přeplněností věznic a trestní politikou i nad podobou trestního řízení, které může být uměle natahováno. S oběma problémy chce kabinet bojovat.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Petr Nečas (ODS) ve Sněmovně na mimořádné schůzi

10:39 - Premiér připomněl, že jeho postup vycházel z ústavních zvyklostí posledních 20 let. Výroky předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, který v souvislosti s amnestií hovořil o "diletantismu", označil za "silácká slova", která dokazují "hlubokou neznalost konkrétních faktů".

10:34 - Nečas připomněl, že amnestie je pro ČSSD pouze záminkou k vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěry, neboť o tomto kroku hovořila ještě před vyhlášením amnestie.

10:31 - Šéf poslanců ODS Marek Benda podle očekávání navrhl, aby  Sněmovna mohla jednat do pozdních nočních hodin. To poslanci přijali. Slovo si následně vzal premiér Petr Nečas.

10:27 - "Sněmovna musí v této věci jednat," apeluje na poslance Sobotka.

10:23 - "Premiér není podpisový automat," míní Sobotka, podle něhož se měl premiér této podobě amnestie vzepřít. Odpovědnost vlády podle něj není formální.

10:20 - "Dodnes není zřejmé, jak tato amnestie vznikla, kdo se na jejím formulování podílel...," doplnil Sobotka a položil si otázku, zda přípravu amnestie ovlivnil amatérismus, či záměr.

10:16 - "Tato podoba amnestie je krajně nešťastná," dodal Sobotka s tím, že amnestie budí podezření, že byla "ušita na míru" pro několik konkrétních kauz. Ostatní propuštění mají být pouze "kouřovou clonou".

10:12 - Sobotka následně zabrousil do historie a připomněl i amnestii, kterou počátkem 90. let vyhlásil tehdejší prezident Václav Havel. Připomněl i mediálně známé kauzy, jejichž šetření může být na základě amnestie ukončeno.

10:07 - Jako první se za navrhovatele ujal slova šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten srovnal tuzemskou amnestii s amnestií, která byla ve stejné době vyhlášena na Slovensku. "Nesetkala se s žádnou polemikou," dodal Sobotka s tím, že na Slovensku šlo o uměřený krok.

10:04 -  Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) zahájila jednání. Ve Sněmovně nebude například poslanec Roman Pekárek (ODS), který byl odsouzen za korupci. Spolu s několika dalšími poslanci se z jednání omluvil.

Ke svržení vlády by ČSSD, KSČM a VV potřebovaly alespoň 101 hlasů, které podle všeho dohromady nemají.

Ačkoliv s amnestií mají problém i někteří koaliční poslanci, vládu podle všeho podpoří.

Koalice očekává, že se jednání může protáhnout až do pozdních nočních hodin, navrhnou proto, aby mohlo jednání probíhat i přes noc.

Nečas svou kontrasignaci amnestie hájí tím, že jde o výsostné právo prezidenta a předseda vlády podle ústavních zvyklostí svým spolupodpisem pouze potvrzuje, že není v rozporu s právním pořádkem. Někteří právníci ale takovou interpretaci role ministerského předsedy zpochybňují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám