Hlavní obsah

Sobota bude nejchladnějším dnem ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr třetího lednového týdne bude studený, přičemž nejvyšší denní teploty se budou držet hluboko pod bodem mrazu. Vůbec nejchladnějším lednovým dnem bude podle všeho sobota, kdy by po ránu mohly teploty klesat až k -17 stupňům Celsia. Oteplení se dočkáme v polovině příštího týdne, kdy by se denní teploty měly pohybovat kolem nuly. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Do čtvrtečního rána připadlo na Šumavě zhruba 12 centimetrů sněhu a vzhledem k tomu, že srážky by tam měly ustávat až večer, celkový úhrn se může dostat až k 20 centimetrům sněhu.

Velmi vydatně bude sněžit pouze na jihu a jihozápadě území, ve zbytku republiky by mělo připadnout do tří centimetrů, v Moravskoslezském kraji do šesti centimetrů.

V pátek se z počátku dne budou objevovat slabé sněhové přeháňky a bude převládat zatažená obloha. Odpoledne již bude oblačnosti méně a den skončí beze srážek. Ráno budou teploty klesat na minus tři až minus sedm stupňů, při vyjasnění i na -12. Denní maxima budou podobná, kolísat mohou mezi minus sedmi a minus třemi stupni.

V sobotu bude převládat polojasno, ojediněle se objeví slabé sněžení. Ráno bude velmi chladné, teploty klesnou na minus osm až -12 stupňů, při vyjasnění na sněhu může být i -17. "Sobota tak bude nejchladnějším dnem letošního ledna," dodala Honsová a doplnila, že toto období se v pranostikách nazývá fabiánskou zimou a jako takové se vyznačuje nízkými teplotami.

Ty budou přetrvávat i v neděli, která bude ve znamení zatažené oblohy s přeháňkami. Ráno budou teploty opět klesat na minus osm až -12. Při vyjasnění opět až -15 stupňů. Denní maxima vystoupají na minus pět až minus jeden stupeň.

"Od poloviny příštího týdne by se mělo oteplovat," dodala Honsová. Odpolední teploty se budou pohybovat kolem nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám