Hlavní obsah

Na jihozápadě Čech sněžilo celou noc, dálnici D5 blokuje havarovaný kamión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na jihozápadě Čech napadlo přes noc několik centimetrů sněhu, který komplikuje dopravu. Na Domažlicku a Rokycansku blokují provoz uvízlé kamióny. Série nehod se stala i na jihočeských silnicích. Tam kromě sněhu trápí řidiče i ledovka. Na dálnici D5 prorazil kamión svodidla a zkomplikoval tak provoz v obou směrech.

Nehoda kamiónu blokuje dopravu na D5Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Silné sněžení zasáhlo především Písecko, nová vrstva sněhu leží i na Českobudějovicku, ledovka je především na Táborsku. Auta ale havarovala i na Strakonicku. Náledí hlásí dopravní servery na Šumavě. Těžko sjízdné jsou tam desítky kilometrů vozovek. Technika cestářů je od noci v terénu.

Na Plzeňsku leží na silnicích místy ujetá vrstva sněhu, špatné podmínky jsou i na dálnici D5. Na 112. kilometru ve směru na Rozvadov havaroval kamión. Probořil středová svodidla, která se vyvalila do protisměru, kde do nich narazil nákladní vůz a osobní automobil. Dvě osoby byly zraněny, řekl policista z dálničního oddělení Ostrov.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Na 112. kilometru ve směru na Rozvadov havaroval kamión.

Dálnice na Plzeň je stěží průjezdná v jednom jízdním pruhu. Na Rozvadov je jeden pruh volný, ale řidiči musí být velmi opatrní. "Vyteklo 800 litrů nafty," uvedl krajský důstojník hasičů.

"Nejvíce sněhu napadlo v jižní části kraje, tedy na Klatovsku, Domažlicku a v příhraniční části okresu Tachov. Za této situace se musí vozovka nejdřív zpluhovat a potom posolit," uvedl Jiří Slapnička ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. Podle něj se tak může stát, že i po solených silnicích se v určitou chvíli jezdí po bílém povrchu.

Jihozápad Česka zasypal sníh, policisté řešili desítky nehod Video: Patrik Biskup, Právo

Největší problémy měly ráno v kraji kamióny, a to v úsecích s prudkým nebo dlouhým stoupáním. Dopravu brzdil například nákladní vůz v Libkově na Domažlicku nebo kamión v úseku Březina a Osek na Rokycansku. "Je to vždy do té doby, než se tam dokáže sypač vrátit," řekl Slapnička. Silničáři mají okruhy udělané i tak, že se vrací na místo až za tři hodiny, proto musí řidiči počítat s případnou komplikací.

Uvízlé kamióny na Královéhradecku

Při vjezdu do Teplic nad Metují na Náchodsku v Královéhradeckém kraji ve čtvrtek ráno havaroval kamión, další uvízl v kopci mezi Zlíčí a Žernovem. V Orlických horách fouká silný vítr, tvoří se sněhové jazyky.

U Votic na Benešovsku ve Středočeském kraji také hustě sněží, problémy zde ve stoupáních ve směru na Tábor mají kamióny, které vytvořily velmi pomalu jedoucí kolonu. Dálnice v kraji jsou mokré, ale bez sněhu, ostatní silnice nižších tříd pokrývají zbytky rozbředlého sněhu po chemickém posypu nebo ujetý sníh krytý posypem.

Sněžilo i na opačném konci republiky, na Jesenicku. Tam napadlo asi pět centimetrů sněhu a kvůli nárazovému větru se tvoří sněhové jazyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám