Hlavní obsah

Zeman, nebo Schwarzenberg? Koho budou volit osobnosti

Osobnosti české kulturní scény se v anketě pro Právo vyjádřily, komu dají hlas ve druhém kole prezidentské volby. Textař Michal Horáček nebo hudebník David Koller se vyslovili pro Karla Schwarzenberga. Houslista Václav Hudeček nebo hudebník František Ringo Čech dají hlas Miloši Zemanovi.

Foto: Jan Handrejch

David Koller

Článek

David Koller, muzikant

Je to pořád stejné, jako to bylo na začátku. Nálada na lodi se nezměnila. Tedy Karla Schwarzenberga.

František Ringo Čech, hudebník

Můj kandidát je Miloš Zeman. Zaprvé, byl jsem jeho poslanec. Zadruhé jsem jeho osobní přítel. Znám velmi dobře jeho charakterové vlastnosti. Má srdce bojovníka. A co by měli Češi dnes nejvíce ocenit – nikdy nic neukradl. Lidi, vzbuďte se!

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Krejčík, režisér

Bude to nepochybně moje první a poslední volba prezidenta, v létě mi bude 95 let. O to víc bych si přál, abych si mohl nového prezidenta vážit. Potěšilo mě, že neuspěli ti, u kterých jsem to předpokládal. A mám dojem, že lidé, kteří si nenakradli a k platu musí mít ještě přivýdělek navíc, aby vyžili, mají jedinou možnost. Pokud jde o druhého kandidáta, někde jsem četl – snad to byl překlep? – kníže von Schlafenberg...

A podle retušovaných snímků, které v poslední době vidím, vypadá trochu jako kníže pekel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Krejčík

Michal Horáček, textař, spisovatel

Budu volit Karla Schwarzenberga. Vždycky lze volit z toho, co je k dispozici, a pro volbu Schwarzenberga shledávám více důvodů.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Michal Horáček

Jiří Fajt, historik umění

V každém případě volím Karla Schwarzenberga. Jen on je pro mě věrohodnou zárukou toho, že nadobro skončí onen marasmus, který na Hradě představovalo prezidentství Václava Klause.

Zdeněk Troška, režisér

V druhém kole nebudu volit nikoho, protože nechci vybírat mezi dvěma zly. Volil jsem pana Fischera, protože mi připadá jako velmi slušný člověk. Ale žádný z obou finalistů mě nepřesvědčil, nevěřím jim. Miloš Zeman už ve vrcholné politice byl a s tím, co tam udělal, se potýkáme dodnes. Karel Schwarzenberg je tam teď a potýkáme se s tím ještě víc – včetně restitucí a počínání pana Kalouska.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Troška

Takže s politikou končím a radši představím lidem komedii Babovřesky, kterou jsem pro ně natočil, aby se měli čemu smát.

Jiří Žáček, básník

Nemohu volit ministra vlády, která občanům ordinuje taková zvěrstva jako církevní restituce, důchodovou reformu, školné, zvýšení DPH atd. atd. Raději dám hlas člověku, za jehož vlády republika prosperovala. Nevěřím pomluvám, že to je lidožravý vlkodlak, které o něm šíří smečka knížecích lokajů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Básník Jiří Žáček

Kurt Gebauer, výtvarník

Jako prezident vlastního státu Gebauer jsem připraven udržovat diplomatické styky i se šlechtou. Knížata mívala v české historii, myslím, větší kulturu než někteří zemani, myslím, že ti i loupili. Coby občan český a evropský budu volit Schwarzenberga.

Nevím, jestli objímá stromy, ale coby lesník se asi o ně stará, to je mi blízké. Obzvláště obyvatelům venkova musí být jasné, že dobrý lesník, hospodář a hospodský může být pravý poklad v čele státu.

Jaroslav Rudiš, spisovatel

Je napínavé volební klání sledovat s odstupem ze zahraničí. Německá média tomu věnují velký prostor, můj hlas by nyní získal Schwarzenberg, ale nestihnul jsem si bohužel vyřídit volební průkaz, takže můžu v Berlíně všechno jen s napětím pozorovat. Jedna věc je fajn: že nemůže vyhrát Klaus. Je to celé jako dobře napsaná divadelní hra, trochu komedie, trochu tragédie, trochu trapnosti, trochu napětí.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Rudiš

Václav Hudeček, houslista

Jsme s manželkou rozhodnutí již od prvního kola. I v něm jsme volili našeho přítele Miloše Zemana, člověka, kterého si vážíme a jehož známe dvacet let. Ale jsem rád, že do finále se dostaly právě dvě nepopiratelné osobnosti, dva silní hráči, takže to bude pro mnohé těžké rozhodování.

Luba Skořepová, herečka

V prvním kole jsem volila Vladimíra Franze, a kdyby to šlo, tak trvám na svém, protože nevím, proč bych měla měnit svůj vkus. Navíc z těch, kteří prošli do druhého kola, si nedokážu vybrat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Na chalupě v Líšném v Podkrkonoší tráví herečka velkou část léta. Jezdí sem autobusem.

Jiří David, výtvarník

Nepodporoval jsem v prvním kole volební kampaň Karla Schwarzenberga. Byla mi znechucena stupidním zneužitím grafiky prvního alba Sex Pistols v pravý opak, co tehdy symbolizovalo, tedy revoltu vůči establishmentu, britské královně a obecně k vládním garniturám.

To, že světový kulturní kontext nezná například M. Kalousek a facebooková mládež, mě nepřekvapuje, ale co naše vzdělaná kulturní fronta? Malichernost? Mám zapomenout na poslední neschopné ministry kultury, zradu Strany zelených, kauzu Čunek nebo současné pragmatické hlasování ve vládě a podobně? Nemohu však volit ani Miloše Zemana.

Jsem v pasti, a tím nucen rozhodovat se v klišé mezi takzvaným menším a větším zlem, což se po Václavu Klausovi a jeho vazalech jeví skoro jako „vlastenecká povinnost“…

Michael Kocáb, hudebník

Budu volit Karla Schwarzenberga. Vlastnosti, kterých si na něm vážím, jsou popsány ve Výzvě tříkrálové.

Anketa

Koho budete volit v druhém kole prezidentské volby?
Karla Schwarzenberga
50 %
Miloše Zemana
44,1 %
k volbám nepůjdu
4,6 %
rozhodnu se na poslední chvíli
1,3 %
Celkem hlasovalo 156217 čtenářů.

Podporovatelé prezidentských kandidátů

Významné osobnosti vyjádřily podporu prezidentským kandidátům. Podívejte se, kdo koho podporuje: 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám