Hlavní obsah

ODS chce Pekárkovi vzít poslanecký plat změnou zákona

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Pravomocně za korupci odsouzený poslanec Roman Pekárek by mohl v příštích měsících přijít o plat i náhrady. ODS, která marně vyzývala svého člena k odchodu ze Sněmovny, nyní přišla s nápadem: navrhla novelu zákona o platech ústavních činitelů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roman Pekárek

Článek

Podle ní by každý nepodmíněně odsouzený poslanec ztratil nárok na plat a náhrady. Ale také na další paušály, které komora hradí. Tedy příspěvek na telefon, ubytování v Praze, na asistenta, kancelář i její vybavení. Ty poslanec do rukou nedostane, protože je komora proplácí na základě faktur, ale jde o desetitisíce měsíčně za každého.

Musíme to nějak vyřešit, protože jde o problém, který nám dělá mimořádnou ostudu.
Marek Benda

Základní plat tak zůstává na 55 900 korunách hrubého, náhrady se pohybují od 29 tisíc korun do 39 400 Kč.

Novelu zákona, která ve středu do Sněmovny dorazila, podepsali všichni členové klubu ODS, včetně premiéra Petra Nečase.

„Musíme to nějak vyřešit, protože jde o problém, který nám dělá mimořádnou ostudu. Tak jsme to zkusili, i když to není ideální řešení,“ řekl Právu šéf klubu ODS Marek Benda.

O peníze by mohl přijít i Rath

Změna by se dotkla i Davida Ratha, pokud by také byl nepodmíněně odsouzen. Rath zatím přišel jen o náhrady na dopravu, stravu a reprezentaci, které mu Sněmovna přestala vyplácet.

„Toto omezení je vhodné z toho důvodu, že poslanec po tuto dobu nemůže řádně vykonávat mandát,“ zdůvodňují členové ODS svůj úmysl, proč by neměli nepodmíněně odsouzení zákonodárci pobírat peníze. Klub ODS připomíná, že poslanec ztrácí nárok na plat a náhradu výdajů, pokud řádně neplní své povinnosti a neúčastní se jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Jenže to je pravda jen zčásti. Toto ustanovení v platovém zákoně je sice od roku 1995, ale poslanci se nikdy neshodli, kdo by měl o zkrácení platu za neomluvenou absenci rozhodovat. Naposledy koncem roku odmítli návrh šéfky klubu VV Kateřiny Klasnové, podle které by to byl imunitní výbor. Zmíněný paragraf je tak více méně pro smích a nelze ho uplatnit.

„Diskuse o neúčasti jsou zejména ve vztahu k opozici složité,“ tvrdí Benda s tím, že když by o ztrátě platu měl rozhodovat konkrétní orgán, může to většina využít proti menšině.

Poslanci ODS v novele platového zákona jdou ještě dál: navrhují, aby doba, po kterou bude zákonodárce za mřížemi, se nepočítala do tzv. odchodného. Tedy do peněz, které dostává každý poslanec a senátor po skončení mandátu.

Výše odchodného je přitom závislá na počtu let v parlamentu, k němuž se připočítává ještě jeden plat. V případě poslanců tak může jít maximálně o pět platů, v případě senátorů o sedm.

Reklama

Výběr článků

Načítám