Hlavní obsah

Sokol má oporu v regionech ČSSD

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Většina šéfů regionálních organizací ČSSD, kteří nejsou poslanci ani senátory, v anketě Práva uvítala kladný postoj většiny poslaneckého a senátorského klubu soc. dem. k Janu Sokolovi jako společnému kandidátovi vládní koalice.

Článek

Předseda moravskoslezské ČSSD Petr Vícha uvedl, že pondělní zasedání krajského výkonného výboru se jednoznačně shodlo, že v této chvíli není jiné varianty než podpořit Sokola. "Dokonce jsme přesvědčovali poslance Jozefa Kubinyiho, aby zvážil své předchozí rozhodnutí a aby šel volit. Zatím se nám to nepodařilo," dodal Vícha.

Ostravský poslanec Kubinyi se odmítá zúčastnit nepřímé volby prezidenta na protest proti tomu, že politická reprezentace podle něj nepřihlíží k názoru drtivé většiny veřejnosti, která chce hlavu státu volit přímo.

Šéf královehradecké soc. dem. Miloslav Mrština řekl, že výsledek jednání poslanců a senátorů své strany vítá. "To je jediné východisko, aby tato země konečně měla prezidenta. Ti poslanci a senátoři, kteří proti Sokolovi něco měli, snad dostali řádnou odpověď. Tahanice o ten post a mocenské účty mezi některými jedinci se mi nelíbily a nedělalo to ani dobrý pohled na soc. dem.," uvedl Mrština.

Plzeňský krajský předseda Václav Šlajs se stanoviskem poslaneckého klubu podle svých slov souhlasí stejně jako předsednictvo krajského výkonného výboru, které tento postoj podle Šlajse zaujalo zhruba před týdnem.

Východisko z nouze, míní Foldyna

Pro šéfa ústecké regionální organizace Jaroslava Foldynu však Sokolova kandidatura tak jednoznačně pozitivní věcí není. "Je to pro nás v této chvíli východisko z nouze, i když já bych upřednostňoval přímou volbu. Říci, že pan Sokol je kandidátem soc. dem., je příliš silné. Na to členská základna nikomu nedala mandát. Je to kandidát koalice podpořený poslaneckým klubem ČSSD," řekl Foldyna.

Do přímé volby by podle něj měl jít ten, kdo by dostal mandát soc. dem. "Myslím si, že nejsilnější podporu v této chvíli má Miloš Zeman, ale i Miloš Zeman udělal strategické chyby ve svých rozhodnutích a je spoluodpovědný za současný stav. Chce-li Zeman hovořit do politiky, má na to právo, ale musí být s členskou základnou, musí být na orgánech ČSSD, a nikoli vzkazovat komukoli a pouze přes noviny svůj názor," uzavřel Foldyna s narážkou na Zemanovo středeční vyjádření pro média, že do přímé volby nepůjde, dokud v čele ČSSD stojí současné vedení.

Reklama

Související články

Vedení ČSSD otevřelo cestu na Hrad Sokolovi

Předsednictvo sociální demokracie v sobotu na dopoledním jednání podpořilo nominaci vysokoškolského profesora Jana Sokola jako kandidáta vládní koalice...

Sokola podpořili i poslanci ČSSD

Filozof Jan Sokol se na společném jednání poslaneckého a senátního klubu soc. dem. dočkal podpory a stal se kanditátem ČSSD na post hlavy státu. Předtím...

Výběr článků

Načítám