Hlavní obsah

Další pokus o sesazení Nečasovy vlády, opozice nejspíš neuspěje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se opoziční poslanci ve čtvrtek znovu pokusí vyslovit nedůvěru vládě premiéra Petra Nečase (ODS), již nyní tuší, že potřebných 101 hlasů zřejmě dohromady nedají. Pátý pokus o vyslovení nedůvěry je motivován amnestií prezidenta Václava Klause, kterou kontrasignoval i předseda vlády. Podle opozice i části odborníků to udělat nemusel.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Opozice ale bude mít prostor k rozsáhlé debatě o amnestii. Poslanci totiž v tomto případě nemůžou program hned na začátku zamítnout, jak by se to mohlo stát v případě obvyklé mimořádné schůze.

Koaliční poslanci již avizovali, že navrhnou, aby jednání mohlo probíhat i v noci. "Prodloužíme jednání, abychom to stihli, a netrápili se s tím ještě v pátek," přiznal šéf poslanců ODS Marek Benda.

Všichni asi víme, že těch 101 hlasů se patrně nenajde
šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová

Výzvu, aby amnestii obhájil před poslanci, již minulý týden rázně odmítl prezident Klaus. Podle něj je "jasná a přesná". [celá zpráva]

Proti vládě bude vedle ČSSD, která schůzi iniciovala, hlasovat celá opozice včetně KSČM a VV. Politici ale přiznávají, že to nebude stačit. "Všichni asi víme, že těch 101 hlasů se patrně nenajde," konstatovala předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová.

Opozici bude chybět vazebně stíhaný bývalý hejtman David Rath. S vládní koalicí naopak hlasují někteří nezařazení poslanci, například Milan Šťovíček (dříve VV) a Michal Doktor (Jihočeši 2012, dříve ODS), a poslední dobou i bývalí členové VV Josef Dobeš, Kristýna Kočí nebo Jaroslav Škárka.

Kritici hovoří o účelové amnestii

Opozici se na Klausově amnestii nelíbí její rozsah i obsah. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky budí amnestie podezření, že byla účelově prosazena proto, aby učinila tlustou čáru za podvody a kauzami, které mají počátek v divoké privatizaci 90. let.

Soudy se totiž postupně dostávají i k rozsáhlým kauzám, které byly prošetřovány pro podezření z miliardových škod.

Premiér Nečas se ale hájí tím, že amnestie je výsostným právem prezidenta a předseda vlády podle ústavních zvyklostí svým spolupodpisem pouze potvrzuje, že není v rozporu s právním pořádkem. Někteří právníci ale takovou interpretaci role ministerského předsedy zpochybňují.

Skupina senátorů podala v pondělí stížnost Ústavnímu soudu a chce zrušit druhý článek amnestie. Ten se týká zastavení kauz, které trvají déle než osm let a hrozí u nich sazba do deseti let vězení. Senátoři namítají, že amnestie touto částí porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými a že poškozeným uzavírá možnost domoci se jejich nároků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám