Hlavní obsah

Plénum Ústavního soudu projedná návrh na zrušení části amnestie

Právo, Novinky, val, pko
Aktualizováno

Plénum Ústavního soudu projedná návrh 30 senátorů na zrušení druhého článku prezidentské amnestie. Podle mluvčího soudu Vlastimila Göttingera se tak soudci rozhodli proto, že se jedná o závažnou věc spojenou se Senátem a hlavou státu. O projednání návrhu rozhodlo vedení soudu v úterý.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ÚS Pavel Rychetský

Článek

Soudcem zpravodajem, který připraví pro své kolegy podklady, se stal na základě automatického přidělování případů Vladimír Kůrka. Zatím se neví, zda soud vyhoví žádosti senátorů na přednostní vyřízení stížnosti.

Návrh na zrušení druhého článku amnestie, na jehož základě byla zastavena trestní stíhání se sazbou do deseti let vězení, která trvala déle než osm let, podala v pondělí k Ústavnímu soudu jménem 30 senátorů místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková. Podle ní právě kritizovaná část amnestie způsobila "do nebe volající" nespravedlnost, a to zejména obětem hospodářské trestné činnosti. [celá zpráva]

Tehdy přitom ještě nebylo jisté, zda se vůbec Ústavní soud bude návrhem věcně zabývat. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský totiž o víkendu na FTV Prima uvedl, že soudci budou muset nejprve vyhodnotit, zda amnestii vůbec mohou přezkoumávat. "Tedy jestli je vůbec možné, aby skupina senátorů podala návrh na přezkoumání amnestie prezidenta republiky," řekl Rychetský.

Reklama

Výběr článků

Načítám