Hlavní obsah

Za korupcí nestojí mafiáni, ale legální podnikatelé napojení na úředníky, tvrdí analýza

Praha
Aktualizováno

Vládě se v minulých dvou letech podařilo splnit 51 z 88 úkolů protikorupční strategie. Další body zatím byly splněny pouze formálně a na své uvedení do praxe stále čekají. Zbylé úkoly budou součástí strategie dalších dvou let, uvedla v úterý vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Materiál rovněž upozorňuje, že za korupcí v ČR nestojí mafiánské struktury, ale legální podnikatelé, kteří se naučili "využívat" veřejné prostředky.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně vlády a předsedkyně vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake (LIDEM).

Článek

Do praxe se podařilo se například uvést zákon o veřejných zakázkách, zatímco klíčový zákon o úřednících stále chybí. Podobně chybí i norma o financování politických stran.

Vicepremiérka zdůraznila, že nová strategie pro roky 2013 a 2014 musí být především komplexní a vycházet z dlouhodobých cílů, neboť "zázračná opatření nejsou".

Dokument také s odkazem na odborné studie upozorňuje, že kvůli korupci přichází stát o desítky miliard ročně. Omezování korupce je proto jednou z forem rozpočtové odpovědnosti. Toto téma na tiskové konferenci představil Radim Bureš z Transparency International, která na materiálu spolupracovala.

Korumpují bílé límečky

"Systémová korupce nabývá podoby organizovaného zločinu," varuje materiál s tím, že ale není vhodné hovořit o "prorůstání" klasického organizovaného zločinu do státní správy. Činnost vedoucí ke zneužívání veřejných prostředků ve vzrůstající míře totiž neorganizují klasičtí zločinci a mafiáni, ale legální podnikatelé ve spojení s vedoucími pracovníky veřejného sektoru. Menším problémem je pak drobná korupce občanů.

Zásadní je proto při odhalování intenzivní spolupráce klíčových institucí, tedy policie, státního zastupitelství, Finančního analytického útvaru a finančních úřadů při zajišťování výnosů a vyšetřování praní špinavých peněz.

Strategické priority vlády v boji proti korupci pro období 2013-2014

  • zákon o úřednících,
  • zákon o střetu zájmů,
  • zákon o svobodném přístupu k informacím,
  • rozkrývání konečných vlastníků,
  • ochrana oznamovatelů,
  • finanční kontrola a audit,
  • vlastnická politika státu,
  • strategie a metodika veřejného nakupování,
  • zákon o státním zastupitelství,
  • protikorupční program.

Analýza rovněž konstatovala, že protikorupční opatření by se měla týkat rovněž soukromého sektoru, kde zatím zcela absentují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám