Hlavní obsah

Kampaň stála uchazeče o Hrad milióny, na charitu zbydou jen drobné

Právo, Jan Rovenský

I když ze zákona mají nevyužité peníze na prezidentskou kampaň putovat na dobročinné účely a na účtech sedmi neúspěšných kandidátů leží i miliónové částky, na charitu zbudou nanejvýš drobné. Právem oslovení neúspěšní uchazeči o Hrad totiž účetnictví ještě neuzavřeli a mnohdy čekají ještě na faktury.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Na konečná čísla mají kandidáti podle zákona o přímé volbě dva měsíce ode dne vyhlášení celkového výsledku volby, což bude 26. ledna. Takže, i když měl k pondělí Jiří Dienstbier (ČSSD) na účtu 10,7 miliónu korun, neznamená to, že taková štědrá suma poputuje na charitu.

„Nezaplatili jsme například ještě za rozvoz České poště a obávám se, že peníze na účtu pokryjí nasmlouvané služby. Jsou to v podstatě utracené peníze, na které ještě nepřišly faktury. Na charitu tedy půjde téměř nic,“ řekl Právu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Dobročinné organizace se nemohou těšit ani na moc peněz od ODS. Přemysl Sobotka má sice na účtu 498 tisíc korun, ale i podle něj faktury stále dobíhají. „V pondělí jsem v Liberci přebíral další faktury. Musíme stále uzavřít kapitolu má dáti-dal. Protože šlo o peníze hlavně z ODS, tak se pak kolektivně dohodneme, na jakou charitu zbytek věnujeme,“ uvedl.

Bobošíková dá peníze Lidicím

Jasno má naopak Jana Bobošíková. Právu řekla, že zbytek z kampaně odhaduje na pět až sedm tisíc. „Finance jsem se rozhodla věnovat památníku Lidice,“ řekla.

Lidovecké europoslankyni Zuzaně Roithové sice zbylo 42 tisíc, ale i ona nemá pohromadě všechny faktury.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zuzana Roithová, Jan Fischer a Jana Bobošíková

„Mám dojem, že nakonec budeme v minusu a budu muset doplatit kampaň sama. Pokud ale nějaké peníze zbudou, tak je věnuju hluchoslepým, je to moje dlouhodobá srdeční záležitost,“ sdělila Právu.

Táňa Fischerová byla v plusu 55 tisíc, ale ani ona nepředpokládá, že by mnoho na charitu po uzavření účetnictví zůstalo. „Pokud ano, tak to dám na spolky, podporuji ekologické, lidskoprávní či pečovatelské,“ upřesnila.

K pondělí měl na účtu Jan Fischer, který vydal celkem na kampaň 21,5 miliónu, už jen 50 tisíc. Vladimíru Franzovi zbylo 66 tisíc.

Podle zákona do 60 dní po vyhlášení výsledku přímé volby musí kandidáti zveřejnit své účetnictví na internetu a zaslat ho ke kontrole i mandátovému a imunitnímu výboru Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám