Hlavní obsah

Zeman odmítl pět tisíc od kontroverzního podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát na prezidenta Miloš Zeman odmítl pětitisícový sponzorský dar od kontroverzního podnikatele Voka Wipperna. Informovala o tom mluvčí Zemanovy prezidentské kampaně Hana Burianová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman

Článek

Peníze od podnikatele Wipperna se objevily na Zemanově transparentním účtu. Podnikatel je tam vložil na konci minulého týdne.

"Vzhledem k tomu, že proti nám byl prakticky od začátku kampaně veden permanentní útok, který zpochybňoval její financování, jsme se s největší vážností rozhodli, že tento dar nepřijmeme," uvedl předseda volební výboru Zemanovy kampaně Vratislav Mynář.

Wippern figuruje v mnoha firmách po celém Česku. Mimo jiné provozuje přívoz na Lipně. Loni mu soud spolu s dalšími muži uložil podmíněný trest za vydírání podnikatele Jiřího Broma z Lipna nad Vltavou, kterému prý hrozili i usmrcením.

Bývalému premiérovi, který v prvním kole voleb těsně porazil druhého Karla Schwarzenberga, někteří lidé vyčítají neprůhledné financování kampaně. Na jeho účtu se kromě identifikovaných plateb objevují i ty, u nichž není jasné, kdo je vložil. Jde o částky do 20 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám