Hlavní obsah

Fischer si vezme dovolenou, pak řekne, koho podpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer, kterého výzkumné agentury několik měsíců pasovaly na vítěze prezidentských voleb, si chce vzít po prvním kole voleb volno. Teprve poté se vyjádří, koho bude volit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský kandidát Jan Fischer sledoval 12. ledna 2013 ve svém volebním štábu výsledky prvního kola prezidentské volby.

Článek

Oproti předvolebním průzkumům, které Fischera dlouhodobě favorizovaly jako budoucí hlavu státu, skončil statistik a bývalý premiér až třetí za Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem.

Fischer po přepočítání hlasů odmítl sdělit, koho z vítězné dvojice podpoří. Ačkoliv se v sobotu večer objevila na serveru Týden.cz, který patří Fischerovu mediálnímu poradci Jaromíru Soukupovi, spekulace, že Fischer podpoří Karla Schwarzenberga, jeho mluvčí Jana Víšková ji vzápětí dementovala. „Jan Fischer zatím rozhodně nikomu svou podporu pro 2. kolo prezidentské volby nevyjádřil, své rozhodnutí oznámí až v následujících dnech,“ řekla.

Mylná informace podle ní pocházela z rozhovoru staršího data, kde Fischer řekl, že mu jsou bližší kandidáti Karel Schwarzenberg a Zuzana Roithová než Miloš Zeman.

Expředseda vlády se kvůli kandidatuře vzdal funkce viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), kde byl od září 2010 do loňského listopadu. "Na svou pozici v EBRD Jan Fischer, jak známo, rezignoval," řekla Jana Víšková  z Fischerova týmu na dotaz, zda se nebude chtít do banky vrátit. Dodala, že si Fischer nyní vezme dovolenou.

Podpora Jana Fischera přitom bude pro druhé kolo voleb klíčová. Rozdíl mezi podílem voličů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga byl totiž minimální a oběma mužům by se hodila podpora Fischerových příznivců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám