Hlavní obsah

Klaus amnestií potěšil i svého obžalovaného přítele Petra Lukeše

Právo, jt, pab
Aktualizováno

Na základě amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem byl očištěn i jeho přítel Petr Lukeš. Ten čelil obžalobě v kauze vytunelovaných firem kolem chomutovských válcoven; proces se táhl přes deset let. Konečný verdikt tak s ohledem na amnestii už nepadne. V pondělí rozhodl plzeňský soud o zastavení stíhání.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Rozhodnutí soudu o zastavení stíhání Lukeše potvrdila Právu jeho mluvčí Alexandra Vaňková. "Byl aplikován článek II amnestie, trestní stíhání bylo zastaveno," uvedla. Článek se týká případů, které se táhnou déle než osm let.

Naposledy byl Lukeš, který od konce devadesátých let žije v USA, obžaloby u plzeňského soudu loni zproštěn, státní zástupce si ale proti tomuto verdiktu podal stížnost. Kromě Lukeše, bývalého šéfa skupiny Cimex, pod niž spadá hotelová síť Orea Hotels, soud osvobodil ještě dalších pět tehdejších manažerů válcoven.

Na Lukeše byl v roce 2001 vydán mezinárodní zatykač, americký soud ho ale odmítl do České republiky vydat, a proces tak v tuzemsku běžel v jeho nepřítomnosti.

Podle České pozice se přátelství mezi Lukešem s Klausem datuje od roku 1994 a nebylo zpřetrháno ani po odchodu ex-manažera válcoven do USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám