Hlavní obsah

Špindlerův Mlýn oblehly tisíce turistů

Právo, Vladislav Prouza

Doslova v obležení tisíců především jednodenních turistů se ocitl v neděli krkonošský Špindlerův Mlýn. Návštěvnost nebývalého rozsahu předčila tradičně nejobsazenější období zimních svátků včetně Silvestra a Nového roku.

Ve Špindlerově Mlýně jsou davy lyžařů

 
Článek

Šňůry stovek aut směřující od časného rána do nejnavštěvovanějšího horského střediska Česka způsobily řadu dopravních problémů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Policisté špatně parkující řidiče nešetřili a rozdávali botičky.

Vina ovšem nepadala na omezené množství parkovacích míst, nýbrž na pověstnou neomalenost českých a zejména polských šoférů. Policisté ze Špindlerova Mlýna po celý den nestačili nandávat a sundávat dvacítku botiček tvořících jejich technický represivní arzenál. Řidiči se vzdor stále volným nepřehlédnutelně avizovaným místům na prvním záchytném parkovišti snažili zaparkovat co nejblíže lanovek a vleků. Auta blokující silnice a parkování zapovězené plochy překážela plynulému provozu především skibusů.

Špatně parkující řidiči

Velkorysý pardon policisté učinili pouze v případě, pokud zaparkovaná auta nepřekážela ostatním účastníkům silničního provozu. „Každý kdo přijíždí do Špindlerova Mlýna, vidí včas na orientačních branách stav obsazenosti jednotlivých parkovišť. Medvědín, kde byla situace snad nejhorší, avizoval několikrát po sobě červeně psané ‘obsazeno’. Řada řidičů to ignorovala a posléze postavila vozy na místo, kde překážely v křižovatce, nebo výjezdech od hotelů,“ konstatoval jeden ze špindlerovských policistů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Špindlerův mlýn praskal o vínekdu ve švech.

„Chápu, že byl nebývalý nápor, ale při troše snahy šlo stále zaparkovat na odstavném parkovišti, odkud lze k lanovkám dojet bezplatným skibusem. Na to je ale zřejmě řada lidí příliš pohodlná,“ podotkl policista.

Nápor, jaký Špindl dlouho nepamatuje, překvapil i místní podnikatele, již si narozdíl od policistů takříkajíc mnuli ruce. „Pořád straší krizí, ale když se podívám kolem, budí to dojem, že je tady víc bohatých nežli chudých,“ sarkasticky poznamenal jeden z hoteliérů.

Úrazy nebyly výjimkou

Nápor lyžařů sebou přinesl i úrazy. Jenom na špindlerovských sjezdovkách se během neděle zranilo šest lidí, z nichž jednoho musel se zraněním hrudníku transportovat z hor vrtulník.

„Celkem od začátku zimní sezóny došlo v Krkonoších ke 452 lyžařským úrazům, což je zhruba stejně jako loni touto dobou. Dva lidé bohužel v Krkonoších zemřeli z toho jeden na sjezdovce v Janských lázních,“ zrekapituloval letošní úrazovou statistiku Pavel Jirsa z krkonošské Horské služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám