Hlavní obsah

Zeman by jako prezident mohl rozkládat ČSSD, míní politologové

Někteří politologové míní, že pokud se prezidentem stane někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman (SPOZ), může to sociální demokracii rozkládat. Případné vítězství šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga podle nich posílí postavení této strany ve vládní koalici. Volební propad Přemysla Sobotky označují politologové za memento pro ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

Politologové již v sobotu vesměs uváděli, že šance na vítězství jsou vyrovnané. Tomáš Jarmara míní, že pokud by vyhrál Zeman, znamenalo by to pro ČSSD „krizový scénář“. Zeman totiž sice býval členem a dlouholetým šéfem ČSSD, ze strany ale v roce 2007 ve zlém odešel, a to i kvůli parlamentní prezidentské volbě, která se konala v roce 2003. Neuspěl v ní poté, co pro něj nehlasovali ani všichni zákonodárci ČSSD. Zeman je označil za zrádce, od té doby má s některými špičkami ČSSD napjaté vztahy, současně má ale v ČSSD stále i řadu příznivců.

Jarmara připomněl, že v současném vedení sociální demokracie jsou právě i lidé, k nimž má Zeman velmi kritický vztah. Předsednictvo ČSSD sice v sobotu voličům vzkázalo, že mají zvážit Zemanovu podporu, podle Jarmary bylo ale patrné, že někteří čelní představitelé ČSSD měli "kyselé obličeje". Jarmara míní, že tito lidé byli v patové situaci, protože Schwarzenberga jako člena vlády, o jejíž svržení ČSSD usiluje, podpořit nemohli, ale Zemana na Hradě nechtějí. "Jsou si vědomi toho, že to může fungovat stejně, jako když (někdejší šéf ODS a nyní prezident) Václav Klaus rozložil ODS," uvedl.

I Vladimíra Dvořáková si myslí, že Zeman v roli prezidenta by mohl být analogií komplikovaného vztahu mezi ODS a Klausem. Zeman by se podle ní mohl stát jedním z aktérů působících na dění uvnitř ČSSD, někteří členové vedení se tak podle ní bojí jeho "rozkladného vlivu". "Tahle obava uvnitř té strany není úplně lichá," řekla.

Zeman uvítal podporu

Zeman v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce uvítal podporu od vedení ČSSD pro finále prezidentských voleb. Dokázala, že je opravdu levicovou stranou, otupí to hrany mezi námi, uvedl. Například politolog Bohumil Doležal ale míní, že případné Zemanovo vítězství ve druhém kole bude pro sociální demokracii znamenat "bartolomějskou noc", což je výraz pro událost z roku 1572, kdy v Paříži katolíci povraždili tisíce hugenotů. A takový v přeneseném smyslu slova bratrovražedný boj by podle Doležala mohl čekat i ČSSD. "Protože to tak nějak odpovídá letoře pana Zemana," řekl.

Usnesení ČSSD, podle nějž mají lidé zvážit ve druhém kole Zemanovu podporu, považuje Doležal za výraz "strašné bezmocnosti", kdy by se někteří členové vedení rádi zachovali jako prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier a nedoporučili do druhého kola nikoho, zatímco jiné špičky ČSSD stojí za Zemanem. "Ta strana je rozpolcená," dodal.

Schwarzenberg by kryl vládě záda

Kdyby zvítězil ve volbách Schwarzenberg, znamenalo by to podle Jarmary posílení TOP 09 a to, že vláda by měla "krytá záda". Politolog se totiž domnívá, že Schwarzenberg by nevetoval zákony prosazované vládou tak často jako nynější prezident Klaus. Dvořáková si myslí, že Schwarzenberg by jako prezident mohl být v řadě oblastí pod vlivem jiných lidí, protože ho opravdu zajímá jen zahraniční politika.

Doležal míní, že Schwarzenbergův úspěch v prezidentské volbě znamená posílení TOP 09 v koalici. Pokud má mít šanci Zemana porazit, musí podle něj Schwarzenberg projevit schopnost konsensu, aby získal i některé hlasy sociálnědemokratických voličů. A musí se mu podařit oslovit voliče ODS, "kterých není zase tak málo, jak by to vypadalo z výsledku pana (Přemysla) Sobotky," řekl Doležal.

ODS musí reagovat na Sobotkův propad

Propad vlastního kandidáta musí ODS nějak reflektovat, soudí Doležal. Jarmara zisk necelých tří procent pro kandidáta nejsilnější vládní strany označil za znamení, že pro ODS už může být "pět minut po dvanácté". ODS by také podle něj reagovat měla, je ale prý otázka, jestli to udělá. Uvedl, že se k tomu tato strana neodhodlala ani po neúspěchu v podzimních krajských a senátních volbách.

Před prezidentskými volbami se pak, soudí Jarmara, občanští demokraté nedostatečně distancovali od kritizované Klausovy amnestie, čímž Sobotku "zařízli".

Dvořáková řekla, že Sobotkův volební výsledek je tak slabý, že pro to nenachází u kandidáta velké vládní strany obdobu. ODS podle ní ze jmen, která přicházela pro kandidaturu v úvahu, vybrala to nejméně volitelné.

Kampaň se vyostří

Politolog Tomáš Lebeda řekl Novinkám, že umístění Přemysla Sobotky na předposledním místě je pro kandidáta vládní strany nedůstojné. Podle něj bude nyní důležité, jak tento signál vyhodnotí voliči ODS. "Jestli budou podporovat jakéhokoli pravicového kandidáta, nebo jim zasvítí červená kontrolka a v obavě, aby nebyli přebiti TOP 09, budou podporovat Miloše Zemana,“ nastínil.

Odborníci se nicméně shodují, že se souboj o konečného vítěze vyostří. Podle Jana Kubáčka nyní přijde období plné „obrovské negativní kampaně, útoků i ze strany sociálních sítí, médií, veřejného prostoru na pozici obou kandidátů“.

"Z poměrně poklidného souboje devíti kandidátů bude poměrně razantnější duel, kdy můžeme očekávat i nějaké podpásové útoky, které neočekávám, že by šly přímo z úst kandidátů, ale spíš odněkud zpoza, z jejich aparátu nebo spřízněných institucí,“ doplnil ho Lebeda.

Reklama

Výběr článků

Načítám