Hlavní obsah

Schwarzenberg překvapil mocným finišem, zklamal Sobotka, hodnotí politologové

Novinky, val
PRAHA

Někteří politologové, které Novinky oslovily, jsou překvapeni razancí, s jakou šel do posledních předvolebních dní Karel Schwarzenberg, který nakonec předstihl favorizovaného Jana Fischera a postoupil spolu s Milošem Zemanem do druhého kola prezidentských voleb. Naopak je udivil neúspěch kandidáta ODS Přemysla Sobotky, jenž skončil předposlední.

Foto: Petr Horník, Právo

Přemysl Sobotka při zahájení prezidentské kampaně ve své kanceláři.

Článek

„Překvapivý byl zejména závěrečný finiš Karla Schwarzenberga, ale už dříve se vědělo, že se výsledky průzkumů mohou lišit od skutečnosti. Závěrečná kampaň ukázala, že Jan Fischer ztratil hlasy ve prospěch Karla Schwarzenberga,“ řekl Novinkám politolog Miroslav Mareš.

Tomáš Lebeda v této souvislosti připomněl, že již dříve varoval před výsledky předvolebních průzkumů. „Vytvořila se jakási virtuální realita, podle níž jsou postupující do druhého kola zřejmě jasní,“ uvedl.

Také pro Michala Pehra představuje Schwarzenbergův postup do jisté míry překvapení. „Na druhou stranu se potvrdilo, že do druhého kola postoupí jeden levicový kandidát a jeden pravicový,“ dodal.

Sobotkův výsledek je nedůstojný

Ještě víc ale politology překvapil neúspěch Přemysla Sobotky, který se umístil jako předposlední a volilo jej jen 2,46 procenta voličů. Podle Miroslava Mareše utrpěla ODS doslova debakl. Občanští demokraté sice zřejmě počítali s tím, že jejich kandidát nepostoupí z prvního kola, nejspíš ale nepočítali, že skončí předposlední.

„Pro představitele nejsilnější vládní strany je to nedůstojné a ODS by se měla vážně zamyslet nad veškerými příčinami tohoto neúspěchu. Je to poměrně zřejmý signál od společnosti a strana by měla začít mnohem lépe vnímat, co si společnost přeje a co její voliči očekávají,“ řekl Novinkám Tomáš Lebeda.

„Bude zajímavé, jak to vyhodnotí voliči ODS, jestli budou podporovat jakéhokoli pravicového kandidáta, nebo jim zasvítí červená kontrolka a v obavě, aby nebyli přebiti TOP 09, budou podporovat Miloše Zemana,“ prohlásil.

Oba posledně jmenovaní odborníci ale upozorňují, že ani výkon dalšího stranického kandidáta, Jiřího Dienstbiera, nebyl optimální. „Ale tam bych skutečně nevinil kandidáta samotného, je potřeba hledat příčiny v tom, že se strana nedokázala sjednotit a za daného kandidáta se postavit. Je to jakási schizofrenie strany, která se táhne už dlouhou dobu,“ řekl Novinkám Lebeda.

Souboj se vyostří

Většina oslovených politologů očekává, že se kampaň před druhým kolem voleb znatelně vyostří. Podle Jana Kubáčka nyní přijde období plné „obrovské negativní kampaně, útoků i ze strany sociálních sítí, médií, veřejného prostoru na pozici obou kandidátů“.

„Souboj se přiostří, z poměrně poklidného souboje devíti kandidátů bude poměrně razantnější duel, kdy můžeme očekávat i nějaké podpásové útoky, které neočekávám, že by šly přímo z úst kandidátů, ale spíš odněkud zpoza, z jejich aparátu nebo spřízněných institucí,“ doplnil ho Lebeda.

Kdo by však nakonec mohl stanout v čele státu, si politologové netroufají odhadovat. Zdůrazňují, že se výsledek bude odvíjet od mnoha faktorů. „Šance do druhého kola jsou hodně vyrovnané, a velký vliv proto bude mít volební účast,“ nastínil Miroslav Mareš. „Určitě to bude volba, která bude hodně polarizovat společnost,“ dodal s tím, že oba dva kandidáti jsou pro část společnosti nepřijatelní.

„Rozhodovat bude voličstvo Jana Fischera a Jiřího Dienstbiera. Rozhodovat bude samozřejmě volební účast. Rozhodovat samozřejmě bude i dopad negativní kampaně, která když bude přepjatá, tak může odradit mnohé voliče od účasti,“ shrnul možné faktory Jan Kubáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám