Hlavní obsah

Plzeňané v referendu odmítli projekt multifunkčního centra Corso

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

multifukční komplex Corso, který měl vyrůst v centru Plzně na místě zbořeného domu kultury, se pravděpodobně stavět nebude. Plzenští jej odmítli v místním referendu.

Foto: archiv, Právo

Multifunkční komplex Corso má zaplnit rozlehlý prostor podél Americké třídy v centru Plzně (vizualizace projektu)

Článek

Díky souběhu s prezidentskými volbami přišlo dostatečných 41 procent voličů. Na otázku referenda, zda má radnice udělala vše proto, aby stavbě zabránila, odpovědělo 26,7 procenta hlasujících ANO. To je dost proto, aby byl výsledek plebiscitu pro město závazný.

„Zasednou orgány města a budeme řešit, jak naplnit kroky uložené referendem,“ sdělil primátor Martin Baxa (ODS). Sám hlasoval NE kvůli obavě z nákladů, které to městu přinese. „Jedním z kroků je vyzvat investora k odprodeji pozemků za cenu, kterou nám legislativa umožňuje. I tak by to ale bylo čtvrt miliardy korun,“ upozornil primátor.

Odpůrci projektu jásají

Odpůrci projektu, kteří s myšlenkou referenda přišli, jásají. „Poprvé se zde podaří zastavit stavbu nějakého velkého obchodního zařízení,“ uvedl Martin Marek z přípravného výboru referenda. „Je to první platné referendum ve velkém městě a Plzeňáci si poprvé v historii sami rozhodli, jak bude vypadat část jejich města,“ dodal Marek.

Corso za více než dvě miliardy korun, kde měly být obchody, služby, kanceláře, byty i prostory pro sport a kulturu, je projektem soukromé firmy Amádeus Plzeň. Ta vlastní i naprostou většinu dotčených pozemků.

Zástupce investora Jan Petřík již dříve podotkl: „ANO v referendu povede k zakonzervování stávajícího staveniště na dlouhou dobu dopředu. K vymazání všech pozitiv pramenících z projektu Corso, jako jsou pracovní místa, obchodní příležitosti nebo daně pro město. A také k nevyjasněné právní situaci - ta by mohla vyústit až ve velké ztráty městského rozpočtu.“

Plebiscit zavazuje radnici k boji nejen proti stavbě Corsa, ale i jakéhokoliv jiného obchodního zařízení v dané lokalitě. Změnit by to mohlo zase jen referendum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám