Hlavní obsah

Zhrzený Fischer po neúspěchu odmítl rozhovory

Právo, Jan Martinek
PRAHA

Ještě takřka před několika dni byl Jan Fischer nejžhavějším kandidátem na post nástupce Václava Klause na Pražském hradě. Nakonec mu ale příslib "změny politiky a slušnosti" nepřinesl ani tolik hlasů, aby to stačilo na postup do druhého kola.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský kandidát Jan Fischer při sledování výsledků prvního kola voleb.

Článek

Při svém závěrečném proslovu po sčítání hlasů popřál České republice vše nejlepší a aniž by zodpověděl jedinou otázku od novinářů, za hlasitého pokřiku svých příznivců "Pražský hrad potřebuje vyvětrat, Fischer je nejlepší kandidát" odešel. Současně odmítl i individuální rozhovory.

Zhruba za hodinu poté restauraci Avion 58, ve které si udělal improvizované volební studio, opustil úplně - se svou ženou Danou a týmem, který ho z restaurace doprovázel potleskem.

Médiím se tak nedostalo odpovědi například na otázku, jaká teď bude jeho budoucnost: Jan Fischer, kterému předvolební průzkumy ještě před pár měsíci předpovídaly markantní náskok před Milošem Zemanem, totiž v listopadu oficiálně odešel z funkce viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj a deklaroval, že v případě neúspěchu se tam už nevrátí. Jako jediný z kandidátů tak má po prezidentské volbě budoucnost nejistou.

Manželka byla zklamaná

Jan Fischer se svým týmem výsledky průběžně sledoval v uzavřeném horním patře restaurace. Do přízemí, kde čekali zástupci médií, se během dne podíval jen několikrát. Když byla sečtena zhruba polovina okrsků, vypadal, že ještě neztrácí naději. "Vyčkejme a uvidíme," řekl tehdy novinářům. Těsně před konečným verdiktem už připustil, že pravděpodobně zůstane za branami druhého kola. "Určitá míra zklamání tam je," řekl.

Očividně nešťastná byla po vyhlášení výsledků jeho žena Dana, která s novináři pár slov promluvila. Řekla, že volbu respektuje. Televizi Nova večer řekl, že žádné doporučení koho volit ve druhém kole ještě nedá. Nejprve si chce v klidu s rodinou odpočinout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám