Hlavní obsah

Do druhého kola postupují Zeman se Schwarzenbergem, Fischer pohořel

– Praha • Aktualizováno

Volební komise sečetly všechny hlasy a druhé kolo prezidentské volby bude ve složení Miloš Zeman vs. Karel Schwarzenberg. Poraženým voleb je bezpochyby Jan Fischer, který byl v průzkumech agentur jasným favoritem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky 1. kola přímé prezidentské volby

Článek

Zemana volilo 24,21 % lidí, Schwarzenberga 23,40 %. Třetí Fischer má 16,35 %, což je jen o málo víc než čtvrtý Jiří Dienstbier (16,12 %). Vladimír Franz má 6,84 %, Zuzana Roithová 4,95 %, Táňa Fischerová 3,23 %, následují Přemysl Sobotka s 2,46 % a poslední Jana Bobošíková s 2,39 %.

Schwarzenberg se poradí s premiérem o setrvání ve vládě

Schwarzenberg se poradí s premiérem Petrem Nečasem (ODS), zda po postupu do druhého kola volby hlavy státu setrvá ve funkci ministra zahraničí.

Rozhovor s Karlem SchwarzenbergemVideo: Novinky

Schwarzenberg také uvedl, že by uvítal, kdyby jej v souboji s expremiérem Milošem Zemanem podpořil neúspěšný prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, k němuž prý má blízko.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že případný úspěch stranického předsedy v prezidentské volbě je úspěchem i pro TOP 09. Připomněl, že politická strana je "personální mašina na lidi".

"A personální instrument, který nabídl veřejnosti úspěšného kandidáta na prezidenta, pro tu stranu nemůže znamenat žádnou ztrátu," řekl ministr financí. Otázku Schwarzenbergova případného odchodu z vlády a hledání nového ministra zahraničí chce TOP 09 řešit až po druhém kole volby. "V následujících 14 dnech máme jedinou starost: Karel na Hrad!" prohlásil Kalousek.

Schwarzenberg: Zeman je mužem minulosti

Schwarzenberg odpoledne poděkoval svým voličům. Pokud zvítězí i ve druhém kole hlasování, bude se snažit o to, aby se z České republiky stala spořádaná a úspěšná země.

Karel Schwarzenberg k Miloši Zemanovi

Zatím vedoucího uchazeče Miloše Zemana považuje ministr zahraničí za velkého politického profesionála a protivníka, představuje prý ale minulost. Schwarzenberg je překvapen, jakou dostal podporu.

"Já jsem opravdu netušil, že v tak hojném počtu vyjdou k volbám. Za to vám všem srdečně děkuji," řekl kandidát TOP 09 novinářům. Ocenil také práci svého volebního týmu a mladých lidí vůbec.

Zeman: Schwarzenberg je odpovědný za Nečasovu vládu

Zeman vyzval své voliče, aby ho podpořili i ve druhém kole. Jeho protikandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) ve druhém kole má podle Zemana odpovědnost za vládu Petra Nečase (ODS) i za ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Zeman zareagoval na slova Schwarzenberga, podle něhož je "mužem minulosti". Uvedl, že Schwarzenberg je zase "mužem přítomnosti", který jako první místopředseda Nečasovy vlády a poslanec hlasoval pro zvýšení daní na potraviny a léky, pro důchodovou reformu či pro církevní restituce.

Miloš Zeman po vyhrané volběVideo: Novinky

"Nikdo se nemůže vyvinit ze své odpovědnosti jak za minulost, tak za přítomnost," poznamenal. Zároveň apeloval na své příznivce, aby přišli za dva týdny k volbám. "Ve druhém kole začíná všechno od nuly, hlasy se nepřenášejí," připomněl. Nadcházející boj o funkci hlavy státu označil za "souboj mezi kandidátem levice a pravice" a přirovnal ho k prezidentským volbám ve Francii, kde zvítězil socialista François Hollande.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Miloš Zeman přijíždí do svého volebního štábu v Praze.

Rozhodne se v druhém kole, které se koná za dva týdny. K volbám podle průběžných výsledků přišlo 61,3 % oprávněných voličů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky 1. kola přímé prezidentské volby

Anketa

Koho budete volit ve druhém kole?
Miloše Zemana
47,6 %
Karla Schwarzenberga
52,4 %
Celkem hlasovalo 103308 čtenářů.

Speciál VOLBA PREZIDENTA 2.kolo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám