Hlavní obsah

Měl přijít o druhou nohu, lékaři mu ji novou metodou zachránili

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Až do pětašedesáti let vedl Reinhold Tyleček z Hlučína docela normální život. Rád sportoval, provozoval řeznictví a na blížící se penzi ani nepomyslel. Jeho životní plány se rozsypaly ve chvíli, kdy přišel k lékaři s bolestí levé nohy. Diagnóza byla krutá – ischemická choroba neboli nedokrevnost a nutnost amputace.

Foto: Hana Szotkowska

Reinhold Tyleček s lékařem Dušanem Kučerou

Článek

„Před sedmi lety jsem absolvoval mnoho vyšetření, při kterých mi lékaři zjistili, že má levá noha přestává být zásobována dostatečným množstvím krve – a tím i důležitými živinami a kyslíkem,“ uvedl Reinhold Tyleček. „Pak mi oznámili, že můj zdravotní stav je velmi vážný a jediným možným řešením je amputace,“ dodal.

S konečným verdiktem se jen těžko smiřoval. „Měl jsem rodinný dům a zahradu. Ale jak bych s jednou nohou sekal trávu a staral se o dům? Musel jsem se všeho vzdát a radikálně změnit život. Už tak to bylo velice těžké a ještě teď se s tím smiřuji,“ dodal.

Když ho za pár let začala pobolívat i pravá noha, tušil, že je zle. Pomoc našel v ostravské Vítkovické nemocnici, kde mu lékaři nohu zachránili. „Řekl jsem, že bez nohou žít prostě nebudu. Odmítl jsem amputaci a začal shánět jiné lékaře. Vlivem náhod, štěstí a mé tvrdohlavé povahy jsem se dostal až do Vaskulárního centra do Vítkovic,“ řekl Tyleček.

Ani tentokrát nebyla diagnóza dobrá. Ischemická choroba dolních končetin zasáhla i pravou nohu. Zdravotní stav byl ještě vážnější než v prvním případě, přesto primář Vaskulárního centra Dušan Kučera společně se svým týmem zahájil léčbu.

„Vyšetřili jsme průchodnost tepen dolních končetin a zhodnotili jejich stav. Následně jsme pomocí unikátní technologie – cytostatikem potaženého balónkového katetru, který jsme mimochodem použili na našem pracovišti jako první v Česku – mechanicky rozšířili tepny. Cytostatikum ve stěně působí tak, že brání opětovnému zužování tepny. Od té doby je stav pana Tylečka stabilizovaný, nohu však neustále kontrolujeme,“ přiblížil primář.

Ačkoli je Reinhold Tyleček šťastný, přece jen ho trápí jedna myšlenka. „Pan primář mi zachránil život, ale pořád dokola se ptám, co by se stalo, kdybych se na lékaře Vítkovické nemocnice obrátil ještě před tím, než mi amputovali levou nohu. Možná by mi ji také zachránili a mohl bych žít normálním plnohodnotným životem,“ svěřil se Tyleček.

Foto: Hana Szotkowska

Reinhold Tyleček s lékařem Dušanem Kučerou

Vaskulární centrum Vítkovické nemocnice je jedním z mála pracovišť v Česku, která se léčbou takto nemocných pacientů zabývají. Díky nejmodernějším metodám se tak Ostrava řadí mezi nejlepší pracoviště tohoto druhu v zemi.

„Odborníci na cévní onemocnění z oblasti angiologie a cévní chirurgie, kteří působí na jednom pracovišti, hodnotí různé možnosti diagnostiky a léčby pacienta. Zvolí tak optimální vyšetřovací a léčebný postup. Pacient je tak v jednom centru, v jedné budově, v krátké době jak vyšetřen, tak vyléčen špičkovými odborníky a technikou,“ doplnil primář Vaskulárního centra Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám