Hlavní obsah

Koaliční politici se Nečase zastali. Vysvětlení, proč podepsal amnestii, vzali

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní politici vysvětlení premiéra Petra Nečase (ODS), že bylo jeho povinností podepsat amnestie, vzali s pochopením. Opozice naopak slova předsedy vlády tvrdě kritizovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (uprostřed) a členové vlády na středeční tiskové konferenci

Článek

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg k Nečasovu vysvětlení má dále výhrady, ale už se s ním smířil. „Nejsem z toho šťastný, ale to vysvětlení je pro mě přijatelné,“ řekl Právu.

Podle Schwarzenberga nelze dost dobře srovnávat současnou amnestii s předešlými. „V dřívějších amnestiích byli zločinci jiného typu. Co je pouhý kasař či lupič, který přepadl banku, proti tomu, kdo ožebračil tisíce jiných, když vytuneloval nějaký fond?“ poznamenal.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) souhlasí s premiérem, že nenese podíl na podobě amnestie. „Nejde o spolurozhodnutí, ale potvrzení, že rozhodnutí prezidenta není v rozporu s právním řádem a že ho vláda vykoná. On vystupuje v roli státního notáře, ne někoho, kdo dělá rozhodnutí,“ řekl Právu.

Kalousek by uvítal Klausovu přítomnost ve Sněmovně. Dodal, že příliš nechápe, když prezident považuje kritiku amnestie za útoky na jeho osobu. „Té argumentaci jsem neporozuměl. Znám spoustu skalních voličů ODS a příznivců pana prezidenta, kterým amnestie věcně velmi vadí. A myslím, že by si zasloužili jiné vysvětlení,“ podotkl Kalousek.

Sobotka: Byl by to drahý automat

Vicepremiérka Karolína Peake uvedla, že „zastavování trestního stíhání u některých kontroverznějších případů vzbuzuje rozpaky u nás všech“. Je podle ní v souladu s ústavou, že premiér amnestii podepsal v podobě, jaké byla. „Akt milosrdenství se schová za několik případů, které ho zneváží,“ řekla v ČT.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka odmítl Nečasova slova, že musel amnestii podepsat. Podle něj ústava premiérovi možnost mluvit do podoby amnestie dává, jinak by odpovědnost nerozdělovala. „Má odpovědnost nejen za provedení amnestie, ale i za její obsah. Premiér nemůže fungovat jako podpisový automat, to by byl hodně drahý automat,“ uvedl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Amnestie by se mohla týkat 18 velkých kauz

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu uvedl, že jeho úřad registruje 18 kauz, na něž se může vztahovat dílčí amnestie prezidenta a u nichž mohou být...

Výběr článků

Načítám