Hlavní obsah

Ve Varnsdorfu demonstrovala proti amnestii stovka lidí

– Varnsdorf
Právo, ape

Protestní shromáždění namířené proti prezidentské amnestii se konalo ve středu odpoledne ve Varnsdorfu. Na náměstí Edvarda Beneše se sešla zhruba stovka lidí, kteří vyjadřovali hlavně nespokojenost s rozsahem amnestie a otevřeným dopisem vyzvali prezidenta Václava Klause, aby upustil od udělování dalších milostí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Demonstrace ve Varnsdorfu

Článek

„Sešli jsme se proto, abychom dali najevo, že amnestie už dnes nemá opodstatnění, je to feudální přežitek a měla by se v plném rozsahu zrušit, myslíme si, že stačí prezidentské milosti,“ řekl hlavní organizátor protestu Petr Heinrich.

Podle Heinricha bylo protestní shromáždění svoláno i kvůli podpoře snahy senátorky Aleny Dernerové (Severočeši.cz), která se s některými kolegy senátory snaží podat Ústavnímu soudu návrh na zrušení části amnestie.

Po krátkých proslovech se většina lidí podepsala pod otevřený dopis prezidentovi a zhruba po půl hodině se lidé v klidu rozešli. Shromáždění kratičce narušil jeden kolem procházející člověk, který na právě mluvícího Heinricha chvilku pokřikoval, vzápětí ale odešel. Dopis budou moci ještě týden lidé podepisovat na radnici, pak ho chce Heinrich předat před televizními kamerami v pořadu Máte slovo tajemníkovi prezidenta Ladislavu Jaklovi.

Lidé ve Varnsdorfu podpořili i sundávání portrétů prezidenta na úřadech a školách. Lidé v regionu se bojí, že amnestovaní mohou zvýšit kriminalitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám