Hlavní obsah

Randák dal peníze z volebního účtu Janečkovu fondu, Okamura přispěje charitě

Novinky, val

Řada osobností, které loni oznámily zájem ucházet se o křeslo prezidenta, ale které nakonec nesplnily podmínky pro účast ve volbě, nastřádala během kampaně finanční prostředky od různých dárců. Nyní se rozhodují, co s nimi. Například Karel Randák poslal přes 100 tisíc korun Nadačnímu fondu proti korupci, Tomio Okamura se chystá zbylé peníze věnovat na charitu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Karel Randák při představování kampaně.

Článek

Většina těch, kteří oznámili snahu ucházet se o prezidentské křeslo, ale nestali se oficiálními kandidáty, odpověděla na dotaz Novinek, že jim voliči žádné peníze neposlali. Mezi nimi je například Klára Samková, Pavel Kořán, Jan Šinágl, Slávek Popelka nebo Rut Kolínská.

Výjimkou je bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. Tomu v prosinci zůstalo na účtu přes sto tisíc korun. Částku 114 tisíc korun pak počátkem ledna poslal Nadačnímu fondu proti korupci, který založil Karel Janeček a jehož členem je i sám Randák. Cílem převodu na účet NFPK je podle Randákových spolupracovníků to, aby prostředky „mohly být použity pro dobro věci“.

Naopak Tomio Okamura, kterému na účtu zbylo zhruba 12 tisíc korun, hodlá peníze využít pro dobročinné účely. "Jelikož dlouhodobě podporuji celou řadu charitativních a dobročinných organizací, tak těch 12 tisíc rozdělím mezi ně," řekl Novinkám.

Na volebním účtu Vladimíra Dlouhého, jehož kandidaturu ministerstvo odmítlo po vyškrtnutí neplatných podpisů, nezbyla po odečtu nákladů ani koruna. "Žádné přebytky na účtu neočekáváme," doplnil pro Novinky mluvčí Dlouhého kampaně Kamil Chalupa.

Reklama

Výběr článků

Načítám