Hlavní obsah

Pokutu od Ústavního soudu za komunisty nakonec zaplatil sám Filip

Novinky, val
Praha

Pokutu 41 tisíc korun, kterou Ústavní soud uložil na konci loňského roku komunistům, nakonec zaplatil ze svého předseda KSČM Vojtěch Filip. Novinkám to řekla mluvčí strany Věra Žežulková. Soud vyměřil komunistům pokutu za to, že v listopadu nevyslali žádného zástupce na veřejné jednání o vládních reformách. Přitom právě komunisté požádali, aby jednání bylo veřejné.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojtěch Filip

Článek

Jak již při listopadovém jednání uvedl předseda soudu Pavel Rychetský, kterého přístup KSČM očividně rozčilil, nebýt požadavku na veřejné projednávání, v kauze mohlo být rozhodnuto již dříve. Skupině poslanců proto vyměřil pokutu 100 tisíc korun, kterou soud později snížil na 41 tisíc. [celá zpráva]

Filip pokutu zaplatil už v polovině prosince. „Platba 41 tisíc korun se na výpise objevila od odesílatele JUDr. Vojtěcha Filipa 14. 12. 2012,“ řekl Novinkám generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Jak dále uvedla mluvčí KSČM Věra Žežulková, pokutu platil Filip ze svého. „Pokutu Ústavnímu soudu uhradil ze svých prostředků v plném rozsahu poslanec a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip,“ řekla Novinkám.

Už před týdnem jsem žádala kolegu Vojtěcha Filipa, aby se k problému postavil jako chlap.
Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM)

Skupinu 41 poslanců zastupoval právě Filip. Ten v reakci na uložení pokuty uvedl, že došlo pouze k administrativnímu pochybení, neboť na termín jednání ÚS byl předvolán k jinému soudu jako svědek, a proto jako zástupce poslanců určil poslankyni Zuzku Bebarovou-Rujbrovou.

S tím však poslankyně nesouhlasí. Dva dny před 14. prosincem, kdy podle Langáška dorazily Ústavnímu soudu peníze od Filipa, se proti slovům předsedy KSČM ostře ohradila. „Nebylo tomu tak. Už před týdnem jsem žádala kolegu Vojtěcha Filipa, aby se k problému postavil jako chlap. Je mi líto, že to nedokázal,“ řekla v polovině prosince Právu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám