Hlavní obsah

Bývalý šéf NKÚ Dohnal žaluje Sněmovnu, chce vrátit 50 tisíc

Bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal podal dvě žaloby na Poslaneckou sněmovnu. Domáhá se vrácení pokuty 50 000 korun, kterou musel v minulosti zaplatit za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ.

Foto: Petr Horník, Právo

František Dohnal

Článek

Informoval o tom Dohnalův advokát Václav Vlk. Soud později rozhodnutí dolní komory Parlamentu o uložení pokuty zrušil a věc jí vrátil k novému projednání.

Podle Vlka však Sněmovna kromě nevrácení peněz nestihla ani znovu rozhodnout v zákonné třicetidenní lhůtě, a proto podal advokát k pražskému městskému soudu i druhou žalobu na ochranu proti nečinnosti správního orgánu. "Když to rozhodnou dodatečně, tak už tu žalobu prohrají. Teď už to nemůžou vyhrát," podotkl Vlk.

Exšéf NKÚ dostal ke konci roku 2010 oznámení o tom, že kontrolní výbor Sněmovny zahájil prověrku hospodaření úřadu s majetkem státu za roky 2005 až 2010. Poslanci ho zároveň požádali o součinnost při auditu a o předložení dokumentů, které byly podle nich pro jejich práci nutné. Dohnal požadavek odmítl, přestože již za stejné jednání dostal dříve od Sněmovny padesátitisícovou pokutu.

Dostal podmínku a opustil úřad

Dohnal byl za opakovanou neochotu vydat materiály potrestán i soudy osmiměsíčním trestem vězení podmíněně odloženým na zkušební dobu 18 měsíců. Kvůli pravomocnému verdiktu musel odejít z čela úřadu. Podle soudů tím, že odmítl spolupracovat, poškodil právo ČR na kontrolu hospodaření s majetkem státu, a zneužil tak pravomoc úřední osoby.

Někdejší prezident NKÚ se však stále cítí nevinný. Již dříve na svou obranu uváděl, že by prověrka narušila nezávislost úřadu, který by tak nebyl dostatečně chráněn před politickými vlivy. Kontrolní výbor nepovažoval za nestranný, prověrka prý měla politický podtext.

Na Dohnalův případ se ale podle Vlka vztahuje prezidentská amnestie, kterou na Nový rok vyhlásil prezident Václav Klaus. Na bývalého šéfa NKÚ se tedy hledí, jako by nebyl odsouzen.

Soudy však řeší i další z Dohnalových kauz. Obvodní soud pro Prahu 7 jej již třikrát zprostil obžaloby kvůli využívání údajně nepřiměřeně luxusních bytů za peníze státu. Naposledy tak učinil loni v listopadu. Případem se ale bude opět zabývat pražský městský soud, státní zástupce se proti verdiktu odvolal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám