Hlavní obsah

Vláda by mohla odškodnit občany poškozené amnestií, míní Schwarzenberg

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vznesl na úterním koaličním jednání K9 myšlenku, že pokud byla prezidentskou amnestií poškozena práva občanů, měla by vláda hledat možnosti jejich kompenzace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenbergův námět tlumočil po jednání K9 místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož budou ministři o amnestii mluvit na středečním jednání vlády.

"Řekl bych, že vyjádření pana předsedy naši partneři vyslechli s pochopením. Zatím se ale samozřejmě nedá tvrdit, že je na tom nějaká shoda," osvětlil Kalousek, podle něhož jde zejména o to, aby se koalice dohodla. "Nevíme zatím, jakých opatření se to bude týkat a v jakém rozsahu," zdůraznil Kalousek.

Kalousek připomněl spor o to, zda je vláda odpovědná za provedení amnestie nebo i za její vyhlášení. Premiér nebo jím pověřený ministr ji totiž po vyhlášení prezidentem podle Ústavy kontrasignuje. Dílčí amnestii prezidenta Václava Klause spolupodepsal premiér Petr Nečas (ODS). S vládou to nekonzultoval.

Schwarzenberg již v pondělí označil rozsah amnestie za nešťastný. Kritikům vadí zejména možnost zastavení stíhání některých ekonomických kauz z 90. let.

Reklama

Výběr článků

Načítám