Hlavní obsah

Na Karlovarsku zemřel muž na prasečí chřipku

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na konci minulého týdne zemřel v sokolovské nemocnici pacient nakažený virem H1N1, tedy prasečí chřipkou. V úterý o tom informoval náměstek hejtmana Karlovarského kraje zodpovědný za zdravotnictví Miloslav Čermák (ČSSD).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Hospitalizován byl u nás celkem čtyři dny,“ uvedla mluvčí sokolovské nemocnice Petra Soukupová. Na ARO byl přeložen z interního oddělení, ale ani potom se lékařům život pacientovi nepodařilo zachránit.

V Karlovarském kraji je nakaženo virem H1N1, tedy prasečí chřipkou, celkem osm pacientů. Celkem čtyři z toho měli závažnější klinické průběhy nemoci. Tři ze Sokolovska a jeden z Chebska. „Všichni byli hospitalizováni na ARO nebo jednotkách intenzivní péče v nemocnicích v regionu,“ uvedla Martina Prokopová z Krajské hygienické stanice v Karlových Varech. Nikdo další z nakažených by ale podle informací hygieniků neměl být v tuto chvíli v akutním ohrožení života.

Podle dat hygieniků se Česká republika momentálně nachází ve stádiu rozvinutí chřipkové epidemie. Podle národní referenční laboratoře přibylo v Česku potvrzených chřipkových infekcí typu A na přelomu roku, jednoznačně převažuje subtyp A(H1N1), v menší míře byly prokázány také subtypy A(H3N2) a typ B.

Objevily se těžké průběhy chřipky komplikované zápalem plic, kdy byla nutná přístrojová podpora dýchání.

Reklama

Výběr článků

Načítám