Hlavní obsah

Zeman je nejhorším možným kandidátem na Hrad, píše slovenský Sme

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Expremiér Miloš Zeman, jeden z favoritů nadcházejících voleb českého prezidenta, je podle slovenského listu Sme nejhorším ze všech možných kandidátů. Česko je prý blízko mečiarismu. Jde o jeden z nejtvrdších slovenských komentářů české politické scény.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

Sme upozorňuje, že za Zemanem stále stojí velmi rozsáhlé zázemí podivných až hrůzu nahánějících vazeb sahajících od bývalých komunistických aparátčíků a tunelářů až do Moskvy. „Navíc má bohaté zkušenosti s budováním mocenských struktur. Zeman má velkou šanci, aby jako prezident vládl společně se silnou koalicí sociálních demokratů a komunistů,“ konstatuje slovenský list.

Sme píše, že poměry v Česku nikdy nebyly tak blízko k poměrům na mečiarovském Slovensku jako za Zemanovy vlády v letech 1998 - 2002. „Včetně vládního primitivismu a vulgárnosti,“ dodává list.

Slovenský deník upozorňuje, že Zeman s Václavem Klausem uzavřeli opoziční smlouvu, která načas zrušila opoziční kontrolu vlády a zasadila rozvíjející se české demokratické politické kultuře ránu, ze které se stále nevzpamatovala.

„Zeman dláždil cestu komunistů ke spoluúčasti na moci a podporoval růst vlivu putinovského Ruska v Česku. Příchod Zemana na Pražský hrad by byl nejen pokračováním, ale také vystupňováním a zvulgárněním Klausovy politiky oslabování právního státu, demokratické kontroly moci, nacionalismu a odmítání vyrovnání s minulostí,“ dodává Sme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám