Hlavní obsah

Klausův portrét už ze zdi sundalo 500 starostů

K protestu starostů, kteří vyjadřují nesouhlas s prezidentskou amnestií sundáváním portrétů Václava Klause ve svých úřadech, se k úternímu ránu připojilo již 500 starostů. Uvedl to jeden z iniciátorů akce starosta Želechovic nad Dřevnicí na Zlínsku Michal Špendlík.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ředitel ZŠ v Želechovicích nad Dřevnicí Michal Cholek portrét Klause také sundal.

Článek

V některých obcích se k protestu připojují také ředitelé škol. Hrad to v pondělí označil za projevy pokleslého politického boje.

Špendlík s tím však nesouhlasí. "Nejde o politiku, většina starostů a ředitelů škol nejsou členy žádných politických stran. Jde o vyjádření názoru občanů," uvedl. Ředitel základní školy v Želechovicích Michal Cholek již v pondělí uvedl, že vedení školy děti do protestu nevtahuje, žáci se však sami na amnestii ptají.

Jsme naprosto klidní, spíš mám pocit, že hysterii podléhají některé komentáře z Hradu.
Michal Špendlík

Žádný zákon navíc podle Špendlíka neukládá povinnost mít pověšený portrét prezidenta na obecním úřadě či ve škole. "Každý má právo jej taky sundat," řekl starosta, který odmítl také slova o mediální hysterii. "Jsme naprosto klidní, spíš mám pocit, že hysterii podléhají některé komentáře z Hradu," podotkl starosta.

Starosta Želechovic sundává portrét Klause ze zdiVideo: Aleš Fuksa, Právo

Protest starostů vznikl v pátek, v pondělí se k němu již připojila více než stovka zástupců obcí. Podle Špendlíka se však s podporou ozývají i běžní občané. Většina starostů, kteří vyjádřili souhlas s protestem, pochází ze Zlínského kraje, někteří však také z jižní Moravy či jižních Čech. V Česku je asi 6250 obcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám