Hlavní obsah

Lístky k prezidentské volbě již mají lidé ve schránkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První kolo prezidentských voleb proběhne již v tento pátek a v sobotu. Občané by již měli mít ve schránkách hlasovací lístky se jmény devíti kandidátů. Pokud by je neobdrželi, dostanou je i ve volebních místnostech před hlasováním.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Článek

Obálka s lístky obsahuje i adresu volební místnosti. Ty jsou povětšinou stejné jako pro ostatní volební klání.

Lidé, kteří si zažádají o voličský průkaz, budou moci volit i mimo své trvalé bydliště. Na 102 zastupitelských úřadech pak bude umožněno hlasovat krajanům v zahraničí. Ti se pro volby museli registrovat nebo se vybavit voličským průkazem. Podle dat ministerstva zahraničí je zájem o účast v první přímé prezidentské volbě oproti jiným volbám vyšší v řádu několika stovek lidí. Dostupné údaje hovoří o více než sedmi tisících registrovaných. [celá zpráva]

Osobně mohou lidé o voličský průkaz zažádat ještě ve středu. Volba může být dvoukolová, pro každé kolo proto voliči obdrží samostatný průkaz.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Voličské průkazy

Statistici předpokládají, že většina výsledků by mohla být známa už čtyři hodiny po uzavření volebních místností. "Dle zkušeností z předcházejících voleb budou první data okrsků I. kola volby zveřejněna v sobotu 12. ledna zhruba ve 14:30, většina dat okrsků bude zpracována do 18:00," uvedl minulý týden ve zprávě o první zkoušce František Konečný z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal očekává, že do sobotních 19:00 budou k dispozici výsledky z 99 procent okrsků.

Reklama

Související témata:

Související články

Ústavní soud volbu prezidenta neodložil

Ústavní soudci v pátek rozhodli, že neodloží přímou volbu prezidenta. Nevyhověli návrhu neúspěšného kandidáta Tomia Okamury, který chtěl předběžným opatřením...

Výběr článků

Načítám