Hlavní obsah

Lidé vládě boj s korupcí nevěří, i když vnímají pokrok

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět z deseti Čechů považuje korupci za jeden z největších problémů České republiky. Lidé však nevěří, že by ji kabinet pod vedením premiéra Petra Nečase (ODS) dokázal výrazněji snížit. Přesto meziročně výrazně vzrostl počet těch, kteří vnímají pokroky ve vyšetřování a trestání korupčních případů (z 27 na 43 procent), uvádí průzkum společnosti STEM.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Korupci považuje za zásadní problém 89 procent lidí bez ohledu na věk i politické preference. Podle více než tří čtvrtin lidí (76 procent) se však vláda upřímně nesnaží, aby vláda velké případy tunelování vyšetřila.

Skeptičtější k počínání kabinetu jsou zejména stoupenci opozičních ČSSD a KSČM. "Zatímco u stoupenců TOP 09 pozorujeme víceméně setrvalý pokles optimismu (meziročně ze 45 na 40 procent respondentů), u příznivců ODS se v roce 2012 v porovnání s předchozím rokem zvýšil (ze 48 na 63 procent respondentů)," všimla si agentura.

Snaží se podle vás vláda Petra Nečase upřímně a poctivě o to, aby byly vyšetřeny velké případy tunelování, rozkrádání a korupce v naší zemi? (v %)
období12/201012/201112/2012
kladné odpovědi342424
zdroj: STEM

"Převažující nedůvěra v poctivost a upřímnost vládního snažení je už od roku 2010 doprovázena i nevírou v jeho výsledek. V závěru loňského roku tento názor vyjadřovalo, podobně jako o rok dříve, 84 % občanů," tvrdí STEM.

Schopnosti vlády zatočit s korupcí ve své většině nevěří ani příznivci ODS (důvěru deklarovalo 43 procent), ani stoupenci TOP 09 (30 procent).

Lidé přesto určité změny ve vyšetřování a trestání korupce vnímají.  Zatímco v posledních dvou letech vnímalo pokrok méně než 30 procent Čechů, letos se číslo vyhouplo na 43 procent.

Myslíte si, že v poslední době bylo u nás při pronásledování a trestání případů tunelování, rozkrádání a korupce dosaženo jistého pokroku? (v %)
období12/201012/201112/2012
kladené odpovědi292743
zdroj: STEM

"Poslední údaj se přiblížil dosud nejpozitivnějšímu výsledku z počátku roku 2001.

Analogii lze patrně nalézt v medializovaných případech obviněných vysokých politiků – před 13 lety šlo například o ministra financí Ivo Svobodu, nyní o hejtmana a poslance Davida Ratha," připomněla agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám